Home

Achtergrond 255 x bekeken

Introductie eigen keurmerk boerderijzuivel

Boerderijzuivel krijgt een eigen keurmerk. Vandaag wordt het nieuwe keurmerk voor boerderijzuivel geïntroduceerd door de Bond van Boerderij en Zuivelbereiders (BBZ) in Librije’s Hotel in Zwolle.

Op deze manier komt er een duidelijk onderscheid tussen zuivelproducten uit de fabriek en zuivelproducten rechtstreeks van het boerenerf.

Volgens Mieny Tuten, producent van boerderijzuivel in Raalte, is vanuit de sector duidelijk behoefte aan een eigen keurmerk. Haar zuivelproducten worden voortaan voorzien van een merk waardoor de consument direct kan zien waar het product vandaan komt.

"De productie van boerderijzuivel is een uniek gesloten systeem", vertelt Tuten. De zuivel wordt gemaakt van verse melk van de eigen veestapel.

"Het onderscheid tussen boerenzuivelproducten uit de fabriek en rechtstreek van het boerenerf was niet voldoende", aldus Tuten. "Hierdoor maakten fabrieken onterecht gebruik van de uitstraling van boerderijzuivel." Met het nieuwe keurmerk moet dit tot het verleden behoren.

Het nieuwe keurmerk voor boerderijzuivel moet zorgen voor meer transparantie in de keten en de consument eerlijke informatie geven over de herkomst van de zuivelproducten. Dat laat de BBZ weten. De bond ziet toe op de naleving van de specificaties voor de bereiding van echte boerderijzuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.