Home

Achtergrond 147 x bekeken

IMF: recessie bedreigt economie Golfstaten

Een lange voortdurende neergang van de wereldwijde economie kan een bedreiging vormen voor de olie-exporterende landen uit het Midden Oosten.

Daarvoor waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "De regio zal getroffen worden net als de rest van de wereld, maar wel minder.''

De vraag naar het belangrijkste exportproduct uit die regio, olie, is flink teruggelopen door de recessie en zet de economie van de landen daar onder druk. Het IMF verlaagde dan ook de voorspelling voor 2009 voor economische groei voor de Golf-regio naar 1,3 procent. Eerder voorspelde het IMF nog een groei van 3,5 procent.

"Een groot risico voor de economische vooruitzichten is een langdurige recessie'', aldus de IMF in een vandaag gepubliceerd rapport. "Deze zal de vraag naar olie en prijzen laag houden.'' Een vat ruwe olie kost ongeveer 58 dollar, maar bracht in afgelopen zomer bijna 150 dollar op. Het IMF berekende dat de olie-exporterende landen waarschijnlijk de helft minder aan olie omzetten dan een jaar eerder. Lagere importkosten zouden iets van die inkomstenderving op kunnen vangen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.