Home

Achtergrond 258 x bekeken 3 reacties

Hormonenjacht bij varkens verloopt 'tadelos'

Het speuren naar kritische stoffen (hormonen) bij varkens verloopt 'tadelos'.

Dat heeft secretaris Jos Jongerius gezegd tijdens de openbare bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees.

Hij erkende dat er momenteel geen juridische basis is voor de monitoring, maar daardoor mag de indruk niet ontstaan dat de beide IKB-systemen daarmee achterlopen. Die doen hun werk 'tadelos' (onberispelijk). "Ze doen wat we hebben afgesproken". Hij wees er op dat er ook positieve gevallen zijn ontdekt en aan de AID gemeld.

Jongerius reageerde op kritische opmerkingen van de bestuursleden Henny Swinkels en Siem Korver (beide namens het COV). Die lieten twijfel doorklinken over een sluitende monitoring, terwijl dat van eminent belang is.

Korver maakte een smalende opmerking over een bestuursstuk met een overzicht van besluiten die het productschap heeft genomen over monitoring van kritische stoffen bij varkens. "Dit overzicht is gemaakt om andere zaken te verdoezelen", zei hij, doelend op het huidige rechtsvacuüm.

Het productschap heeft in februari een verordening aangenomen die deelname van alle varkenshouders aan de monitoring verplicht stelt, ook degenen die niet aan een van de 2 IKB-systemen meedoen. Die verordening wordt 1 augustus van kracht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rie

  biologisch dan ben je zeker gejost

 • no-profile-image

  Bio in de mond

  Wil je varkensvlees zonder hormonen. Dat kan. Voor elk wat wils. Dan koop je biologisch varkensvlees. Duur? Och dan drink je een pilsje minder.

 • no-profile-image

  correctie

  Tuurlijk bio en hoe verklaar je dan het antibiotica in bio eten zoals onlangs aangetoont is in een groot onderzoek ?? En waarom rijden die bioboeren dan snachts zoveel. De tradionele varkenshouderij heeft een systeem om verboden stoffen op te sporen en schuldigen aan te pakken. Tot nu toe is niemand betrapt op verboden stoffen. De biosector kan dit helaas niet zeggen, omdat controle ontbreekt of te krakkemikkig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.