Home

Achtergrond 256 x bekeken

Herkenning dreigende plaag via dna-vingerafdruk

Een schadelijk organisme in ingevoerd plantgoed wordt in de toekomst herkend aan zijn genetische vingerafdruk.

Plant Research International van Wageningen UR coördineert een internationaal onderzoeksconsortium dat de komende jaren de genetische vingerafdrukken van de belangrijkste schadelijke organismen in kaart brengt. In het project - met de naam QBOL (Quarantaine-organismen Barcode Of Life) - worden de kenmerkende delen van de genetisch code van schimmels, virussen, bacterieën, aaltjes, insecten en fytoplasma’s vastgelegd. Dat gebeurt aan de hand van de collecties die in vijftien verschillende landen zijn samengebracht.

De nieuwe methode van plaagherkenning kan in de plaats komen van de bestaande technieken, waarbij veel kennis nodig is van zowel plant als de eigenschappen van het schadelijke organisme. Als een snelle genetische vingerafdruk kan worden genomen van een verdacht organisme, kan aan de hand daarvan bepaald worden of de verdenking terecht is.

Volgens Plant Research International wordt het steeds belangrijker om schadelijke organismen te kunnen herkennen aan de genetische vingerafdruk. Dat heeft te maken met de toenemende handel in planten, met een daarmee samenhangend groter risico op verspreiding van ziekten en plagen. Daarbij komt dat steeds minder mensen schadelijke organismen herkennen.

In de databank worden niet alleen de genetische vingerafdruk vastgelegd. Ook de uiterlijke en moleculaire eigenschappen van de verschillende organismen worden opgeslagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.