Home

Achtergrond 397 x bekeken

Handelaren vrezen voor doordraaien witte kool

Een kwart van de voorraad witte Deense kool dreigt dit seizoen niet te worden verkocht.

Diverse handelspartijen melden dat de vraag dusdanig tegenvalt, dat gevreesd wordt voor doordraaien.

Aan de prijzen ligt het niet, want die zijn dramatisch laag. Een kilo witte kool, sortering 36, kost deze week circa 4 cent. Desondanks varen er maar bijzonder weinig boten met kool op met name Rusland. Rusland is een belangrijk afzetgebied voor witte kool. Volgens Hans Vonk van handelsbedrijf Holland Vegetables is er in Rusland weinig vraag naar Nederlandse kool. "Er gaan nog wel partijen heen, maar dat zijn geen grote volumes."

Handelaren houden er rekening mee dat er product niet verkocht gaat worden. "Bij deze lage prijzen loont het voor een teler niet om zijn kool klaar te maken," aldus Vonk.

Grillige prijsvorming

Hij vermoedt dat de Russen voldoende product uit Kazachstan en Polen aanvoeren. "In Kazachstan is al nieuwe kool, in tegenstelling tot vorig jaar toen de kool daar bevroren was." Bovendien ziet hij dat Polen goedkopere kool naar Rusland transporteert. Ook de export naar Engeland stokt. Het land wordt steeds meer zelfvoorzienend.

Onduidelijk is hoeveel bewaarkool er nog in de koelcellen ligt, maar zeker is dat het veel meer is dan vorig jaar. Toen lagen prijzen nog tussen de 40 en 70 cent per kilo. Dat de kool toen duur was, kwam vooral door teelttechnische problemen in Polen. Handelaren zien geen tekenen van verbetering. Het bewaarseizoen loopt tot medio juli. Dan moeten de cellen leeg zijn voor de nieuwe oogst. "Tijd is de grootste tegenstander."

De markt voor witte kool kenmerkt zich al jaren door grillige prijsvorming. In jaren dat er ergens in Europa teeltproblemen zijn, weten Nederlandse telers daar vaak van te profiteren. De regenschade in Engeland, twee jaar geleden, was zo’n calamiteit. In het huidige seizoen doen zich vooralsnog geen problemen voor. Een enkele teler vestigt zijn hoop op beter weer, wat de vraag zou kunnen stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.