Home

Achtergrond 1080 x bekeken

Groenvoerdrogerij komt op gang

De Groenvoerdrogerij Oosterwolde in de gelijknamige plaats komt langzaam op gang.

Op 23 april werd voor het eerst dit seizoen weer gras gedroogd in de Friese grasdrogerij. "We draaien nog niet op volle kracht", vertelt directeur Jan Smilde. "We draaien nu een aantal weken 4 dagen in de week, normaal is 5 tot 6 dagen in de week. We zijn heel vroeg begonnen, vorig jaar draaiden we pas op 5 mei. Maar de aanvoer moet wel doorzetten. Boeren wachten blijkbaar met maaien", constateert Smilde. "Ze maaien zelf en wij halen het gras op. Daarna krijgen ze het in brok of balen, naar eigen wens, weer terug." Foto Alex de Haan

De melkkoeien van de broers Mient en Jan Venema uit het Friese Tytsjerk, bij Leeuwarden, lopen naar de stal om te worden gemolken. De broers vinden het prettig om vroeg te melken, zowel ’s ochtends als ’s middags, zodat de koeien daarna weer naar buiten kunnen. De melkveehouders zitten aan de rand van een natuurgebied, waardoor ze enkele belemmeringen hebben. Toch kunnen ze hun bedrijf prima voortzetten. Foto Alex de Haan

Trekkerchauffeur Frans van der Ploeg en Frank van der Geest van Nickerson-Zwaan zaaien het wortelproefveld, terwijl akkerbouwer Nanne Klazinga het resultaat bekijkt. Nickerson-Zwaan heeft een uienzaaimachine omgebouwd voor het zaaien van peen voor rassenproeven. Foto Wick Natzijl

Koeien grazen vlakbij de stal van een Duitse melkveehouder in een dorpje in de buurt van Aken. Sinds kort is weidegang voor Duitse melkveehouders veel aantrekkelijker gemaakt. Niet de zuivelonderneming, maar de rijksoverheid betaalt de melkveehouders in Duitsland voor het buiten laten lopen van hun vee. Dat levert een jaarlijkse premie op van 50 euro per koe. Dat is zeker in deze slechte tijden voor de melkveehouderij een welkome inkomensaanvulling. Melkveehoudersorganisatie BDM heeft ondertussen geen gehoor gekregen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg voor het verzoek om de quotumuitbreiding met 2 procent terug te draaien. Foto Twan Wiermans

Op zuivelboerderij De Knapenvelder van de familie Tuten in Raalte wordt boerenvla gemaakt. De zuivel gaat ondermeer naar bekende restaurants. Zuivelproducten die rechtstreeks van het boerenerf komen, hebben sinds vandaag een eigen keurmerk. Op die manier komt er onderscheid tussen zuivel uit de fabriek en boerenzuivel. Het keurmerk is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.