Home

Achtergrond 206 x bekeken

Gesjoemel met vervuilde grond in Limburg

Een bodemadviesbureau en twee grondverzetbedrijven in Limburg worden verdacht van gesjoemel met bodemrapporten en vervuilde grond.

Een bodemadviesbureau is inmiddels voor een jaar geschorst, bevestigde een woordvoerder van de provincie Limburg vandaag berichten in de Limburgse kranten. Limburg heeft sinds twee jaar een zogenoemd keteninterventieteam bodem, een proefproject.

Werden voor 2007 vooral administratieve controles uitgevoerd, sinds die tijd controleren medewerkers van dit team de bedrijven ook met de laarzen in de modder. Met succes, aldus het team, waarin provincie, Rijkswaterstaat, gemeenten en de inspectie van het ministerie ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu samenwerken.

Naast de drie eerder genoemde bedrijven bleken ook twee andere fouten gemaakt te hebben, maar niet bewezen is dat dit opzettelijk is gebeurd. Leden van het team posten ongezien bij bedrijven of nemen zelf bodemmonsters. Ook volgen ze grondtransporten. Uit deze observaties bleek onder meer dat vervuilde grond terug in het milieu werd gebracht. Dat is immers goedkoper dan de vervuilde grond storten bij de officiële grondreiniger, aldus de provincie. Zo constateerden leden van het team hoe verontreinigde grond werd hergebruikt in een landschappelijk gebied, met alle risico's voor milieu en grondwater van dien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.