Home

Achtergrond 251 x bekeken 5 reacties

Geen toekomst

De conclusie is hard maar onontkoombaar: de nertsenhouderij in Nederland is eindig.

De maatschappij is zodanig veranderd dat er op afzienbare termijn geen plek meer is. De actuele draaikonterij van Dion Graus en zijn PVV leidt af van die vaststelling.

Kern van de vele punten die te maken zijn, is dat compensatie vereist is bij het opgelegd beëindigen van een legale bedrijfstak als deze, die voldoet aan de strengste welzijnseisen en op dat vlak mogelijk verder reikt dan sommige takken in de intensieve veehouderij. Dat staat los van het idee dat elders ter wereld nertsen in mindere omstandigheden gehouden (gaan) worden. Dit doet niet ter zake: wat een ander doet, kan nooit maatstaf zijn voor het eigen optreden.

Fokkers hebben als gevolg van politieke wankelmoedigheid geïnvesteerd, in de illusie hier toekomst te hebben. Zelfs bij verboden op illegale praktijken (kokkelvisserij, prostitutie) is compensatie geboden. De Kamer komt hier dus niet mee weg, als de Senaat al akkoord gaat.

Heeft deze gang van zaken gevolgen voor andere bedrijfstakken? Je houdt je hart vast of het landsbestuur bestand is tegen maatschappelijke grillen, hoe tijdelijk en voorbijgaand die vaak ook zijn. Het volgende debat over nut en noodzaak, luxe en aaibaarheidsfactor is voor je het weet aanstaande.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  graus is een

  Klopt helemaal, de overheid wil ALLE boeren weg sanneren in nederland. Alles moet kapot gemaakt worden. Dit zijn gewoon Hitler praktijken van de overheid. "We moeten jou niet dus maken we je kapot !!" Duurt niet lang meer of ze lichten de boeren van het bed en........

 • no-profile-image

  Johan

  De PVV moet Grausch de partij uitschoppen hij is een soort linkse undercover provocateur die stupide symbool politiek boven betrouwbaar handelen stelt.

  Als de NL democratie besluit mensen uit een volstrekt legitieme business te elimineren dan dienen deze mensen daar royaal voor gecompenseerd te worden.

  Dit is weer een stuitend stukje gelegenheids politiek om zgn dierenvrienden over de onderbuik te aaien.
  Het kan natuurlijk nooit zo zijn als een meerderheid iets wil en een volstrekt legitiem bedreven bedrijvigheid wil verbieden en zo
  de ondernemers het brood uit de mond stoten, dat die meerderheid ook met een ruime schadeloosstelling komt.
  De PVV had beter moeten weten dan ruggegraatloos met de linkse BERUFSVERBOTENpolitiek mee te stemmen.
  De Nertsen worden toch wel gefokt in Duitsland of China voor de diertjes verandert er niets tengoede wellicht zijn de omstandigheden in het buitenland nog slechter voor ze.
  Hopelijk steekt de 1e kamer de openhaard aan met deze stupide motie.

  Na de kokkel en mossel sector moet nu de nertsenfokkerij de nek worden omgedraaid door moralistisch links!
  In een rechtstaat dienen personen gelijke rechten voor de wet te hebben. Een minderheid zou hier door een meerderheid, die zich een superieure moraal aanmeet, verboden worden een dier te houden terwijl elke Nederlander elk ander dier mag houden voor zover niet staand op een lijst met bedreigde diersoorten en in het wild gevangen. Zulke gelegenheids wetgeving is discriminerend en zou willekeur en corruptie vrijspel geven. Een regering moet zich daar verre van houden.
  Mag ik mijn kanarie nog wel in een kooitje houden?

 • no-profile-image

  Delfin

  @wakker dier weidestein, inderdaad de PVV belicht het inderdaad van meerdere kanten. Dat siert hun standpunt en vind ik een vorm van eerlijke politiek. Daar mogen anderen wel een voorbeeld aan nemen. Maar ik ben het niet eens dat er sprake is van grove dierenmishandeling. Er is helemaal geen sprake van dierenmishandeling. De dieren worden geboren, grootgebracht (onderdak en eten) en pijnloos gedood. Het is een emotionele gedachte dat deze dieren het veeeel beter hebben in de vrije natuur. Alsof je het daar beter hebt? Die redenering gaat veel te ver. Ik kan mij wel voorstellen dat je op ethische gronden er op tegen bent (dieren houden alleen voor de huid). Ik vind dan ook dat de consument zelf de vrijheid mag/moet hebben om nertsenbont te kopen. Dat is toch mijn verantwoordelijkheid en keuze en niet van de politiek

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Nee Agrarisch dagblad, uw conclusie heeft alleen positieve gevolgen voor de boerenstand.
  Zij die acceptabel omgaan met "levend spul" (zoogdieren zoals u en ik), kunnen alleen winnen bij definitieve verwijdering van grove dierenmishandeling.
  Nertsenexploitanten weten al tientallen jaren dat zij fout bezig zijn.
  De konijnenhouderij doet niet onder voor
  de hoogst verwerpelijke bontproductie.
  Ik heb beide met eigen ogen van binnenuit gezien en ik werd daar heel treurig van.
  Met de gangbare veehouderij is ook van alles mis ....maar dat staat in geen verhouding tot bovengenoemde praktijken.
  De P.V.V. heeft OOK destijds, bij monde van Dion Graus, te kennen gegeven dat zij de nertsenexploitatie onacceptabel vinden.
  Echter anders dan Groen Niks en P.v.d.D . enz., wilden zij WEL een compensatie voor de dierenmishandelaars (lees nertsenexploitanten).
  Een wakker dier en andere P.V.V. stemmers hebben Dion Graus op zijn principes aangesproken.
  Anders dan Groen Niks en P.v.d.D. is de P.V.V. in staat om naar beide kanten van het verhaal te kijken.
  Hun visie....(mijn visie) ..... wat echt fout is moet wijken.
  Laat er geen misverstand over zijn Agrarisch dagblad, zowel de nertsenexploitanten alsook de konijnenexploitanten zijn fout....fouter foutst.
  Ik weet dat .....echter mocht u dat niet weten.....zo daag ik u uit om met mij op onderzoek uit te gaan.
  Wij nemen dan uw cameraploeg mee en ik zal u alle hoeken van de meer dan kwalijke praktijken laten zien en horen.
  De handschoen is geworpen.
  Agrarisch dagblad ....ik hoor nog van u?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wakker dier, opkomen voor de zwaksten der aarde siert de mens.
  Het toedichten van menselijke eigenschappen aan dieren is een sluipend proces wat gevoed wordt door de huidige huftermaatschappij. Postbus 51 spotjes over asiocaal gedrag zijn inmiddels noodzakelijk om de mens tot inkeer te laten komen. Onverdraagzaamheid, geweld en eenzaamheid zijn het gevolg. En hier ligt de voedingsbodem voor gedragsverandering van de mens. Onderling vertrouwen, waardering en aandacht tussen mensen is inmiddels ver te zoeken, waardoor de behoefte aan genegenheid en toewijding groeit. Zoals kleine kinderen hun poppetje als knuffel mee naar bed nemen, zoeken "grote mensen" naar hun eigen knuffel. En dan kom je bijna automatisch bij de dieren uit. Niet voor niets is het gezegde ontstaan "als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden".
  Wat momenteel gebeurt is een toenemende behoefte aan iets aaibaars. Kinderen hun knuffel, bejaarden hun kanariepiet. Maar nu ook het middensegment vereenzaamt is ook deze groep op zoek.
  En daardoor is het vizier gericht op alles wat leeft en aaibaar is.
  En de huidige politiek met hun slappe knietjes doet alles om het electorale achterban te behagen. Dat zijn stemmen die er voor zorgen dat ze het pluche kunnen blijven bekleden. Realiteitszin is ver te zoeken. Emotie en populisme overheerst zoals ook blijkt uit vertegenwoordigers uit de showbiss en aanverwante sectoren die zich profileren over de rug van de dieren.
  Maar zolang er nog vrijelijk vliegenmeppers te koop zijn zou ik -op basis van gelijkheid- niet kunnen beredeneren waarom nertsenhouderij verboden moet worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.