Home

Achtergrond 605 x bekeken

'Geen nieuwe leveranciers Arla Nijkerk'

Leveringscontracten met Arla Foods Nijkerk zitten er nog niet direct in voor melkveehouders die een andere afnemer zoeken.

Dit maakte Mark Ligthart, directeur van Arla Foods Fresh, duidelijk. Tot maandagmiddag was Ligt­hart nog directeur van Friesland Foods Fresh. Sindsdien is hij officieel in dienst van Arla. Hoe de Nederlandse dochter van Arla voortaan gaat optreden, kan Ligthart nog niet zeggen. "We nemen ongeveer een jaar de tijd om los te komen van FrieslandCampina. Ondertussen gaan we samen met Arla in Denemarken de nieuwe strategie uitzetten voor dit bedrijf. In de tweede helft van dit jaar moet daar meer duidelijkheid over zijn", zegt hij. "Dit betekent niet dat we zaken die we sneller kunnen regelen en waar we baat bij hebben altijd tot zo lang uitstellen", haast hij zich om eraan toe te voegen. "Zo kijken we of we de inkoopcontracten voor andere grondstoffen dan melk niet eerder kunnen afstemmen tussen Arla in Denemarken en het bedrijf in Nijkerk. Wat betreft de inkoop van boerderijmelk nemen we echter de tijd. Die tijd hebben we ook, omdat FrieslandCampina ons nog voor een hele tijd de leverantie van melk moet garanderen."

Ligthart maakt duidelijk dat een zorgvuldige afweging ten grondslag zal liggen aan de eventuele eigen inkoop van boerderijmelk. "We zullen snel schakelen, maar we zijn niet van plan om heel snel, heel domme dingen te doen. Zeker niet met de melkinkoop. Voorop staat is dat we altijd genoeg kwalitatief goede melk moeten hebben."

Als mede-opzetter van het Quarant-kwaliteitssys­teem van het vroegere Friesland Foods weet Ligthart dat het opzetten van een eigen melkontvangst heel wat meer omvat dan enkel het contracteren van leveranciers en het in ontvangst nemen van de melk. Bovendien moet, zelfs in een tijd van lage melkprijzen, goed worden afgewogen wat de voordelen zijn van eigen melkaanvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.