Home

Achtergrond 192 x bekeken

Frisse milieusubsidies

Als kinderen groot worden, moeten ze op eigen benen staan. Dat gaat met vallen en opstaan en soms onder protest, maar uiteindelijk gebeurt het. Die beeldspraak gaat op voor (grote) milieuorganisaties als Natuur en Milieu en Milieudefensie.

Minister Jacqueline Cramer van milieu zet het mes in de subsidies aan deze organisaties. Zij stelt dat het milieubewustzijn nu zo breed gedragen is dat algemene campagnes niet meer nodig zijn. Deze terechte vaststelling leidt ertoe dat langlopende programmasubsidies verdwijnen. Volwassen organisaties moeten zichzelf bedruipen. Zo bekeken komt Cramers voornemen hun onafhankelijkheid ten goede. De minister besteedt het geld liever aan oplossingsgerichte projecten. Ook dat is een goed punt. De landbouw heeft overigens al jaren ervaring met verschuiving van subsidies van algemene naar specifieke doelen.

De milieuorganisaties stellen dat Cramer alleen haar welgevallige projecten gaat financieren. Onzin, want Cramer gaat niet elk projectje persoonlijk beoordelen. Al wekt zij wel die indruk, met haar verzet tegen het subsidiëren van rechtszaken tegen de overheid. Cramer moet dat niet doen. De overheid is gediend bij scherpe, onafhankelijke en soms irritante belangenorganisaties (op welk terrein dan ook).

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.