Home

Achtergrond 150 x bekeken

Friese grutto's hebben primeur met buikzendertje

Vijftien grutto's in Friesland vliegen sinds deze week met een ingebouwd zendertje rond.

Volgens wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de bedreigde weidevogeltjes hiermee een primeur. De grutto is tot nu toe de kleinste vogelsoort waarbij een zendertje is ingebracht, zo maakte de universiteit vandaag bekend.

De onderzoekers willen de grutto's een jaar lang volgen om meer te weten te komen over de precieze trekroute. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.

De laatste jaren worden in Nederland meerdere kleine vogelsoorten met een zender gevolgd. De vogels krijgen vaak een soort rugzakje om, waarin het zendertje is vastgemaakt. "Dit is bij een kleine soort als de grutto niet de beste optie'', zei onderzoeksleider Theunis Piersma. "Buitenboordzendertjes kunnen de stroomlijn van de grutto beïnvloeden en het tuigje kan gaan knellen als de vogels voordat zij wegtrekken heel vet worden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.