Home

Achtergrond 167 x bekeken

Fransen verwachten kleinste appeloogst in tien jaar

Frankrijk mikt dit jaar op een appeloogst van 1,96 miljoen ton, de kleinste opbrengst in tien jaar.

De oogst zou nog lager uit kunnen vallen doordat veel boomgaarden de laatste weken schade hebben opgelopen door storm en zware hagelbuien.

De groente- en fruitkoepel Interfel meldt daarbij dat de vraag al enige tijd tegenvalt. Ook de export zet volgens Interfel minder zoden aan de dijk dan normaal.

De appelhandel met Rusland ondervindt grote problemen door financiële onzekerheden, de Duitse markt lijdt onder een ingezakte vraag en in andere Noord-Europese landen ondervindt de Franse handel concurrentie uit Italië. De uitvoer naar de Britse markt verliep in de eerste maanden van dit jaar goed maar ondervindt sinds april concurrentie vanaf het zuidelijk halfrond.

Door die ontwikkelingen lag de export vanaf augustus tot eind februari met 428.000 ton 18 procent onder het niveau van een jaar eerder. De waarde van die uitvoer kwam uit op 328 miljoen euro. Dat is een daling van 11 procent. Verder voerde Frankrijk in die periode 59.000 ton appelen in, een terugloop met 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.