Home

Achtergrond 420 x bekeken 6 reacties

Fischer Boel: geen belasting op koeien

Een Europese heffing per koe, om daarmee de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, is een slecht plan, vindt EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

Zo’n koeienbelasting zou volgens haar alleen productie verplaatsen naar landen buiten de EU, en zo dus niets doen aan de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zou Europa voor voedsel afhankelijker worden van de rest van de wereld.

Fischer Boel zei dit op een conferentie in Salzburg over de gevolgen van klimaatverandering en –beleid voor de landbouw. De agrarische sector krijgt alleen al door zijn forse landgebruik te maken met de effecten van klimaatverandering.

Eerste prioriteit in dit verband is volgens haar het stoppen van ontbossing. Maar Fischer Boel sprak zich niet uit over concrete maatregelen voor de landbouw, laat staan dat ze zich wilde vastpinnen op nieuwe eisen aan de sector.

De landbouwcommissaris brak een lans voor 'koolstofbewust' bodembeheer door de landbouw. Dat kan ook positieve effecten hebben, zei ze: koolstofrijke bodem houdt water en mineralen beter vast, is vruchtbaarder en minder vatbaar voor erosie.

Volgens Fischer Boel is het goed mogelijk om klimaatbeleid en voedselproductie met elkaar te verenigen. De klimaattop in Kopenhagen, eind december, moet leiden tot nieuwe afspraken over klimaatbeleid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Graats

  Waar is ze nou helemaal mee bezig? Eerst een landbouw-afbraakbeleid voeren, en vervolgens het heilige boontje uithangen! Bah.

 • no-profile-image

  gert

  Ze zoekt nog een nieuwe melkkoe

 • no-profile-image

  Delfin

  Inderdaad A van R uit Brabant, het stragische belang van de landbouw wordt wat meer onderkent. Het zou verstandiger zijn dat dit strategische belang nog meer de nadruk krijgt. Geen eten betekent geen goede basis voor de wereldvrede. Daarbij een heffing per koe houdt meer kostbare ambtenaren aan het werk terwijl het effect van een dergelijke heffing zeer onzeker is.

 • no-profile-image

  A van R

  Eindelijk krijgen ze in de gaten in Brussel dat voedselproductie een strategisch belang wordt. Welke landen kunnen hun bevolking blijven voeden? Voedselproductie gaat de machtstructuren in de wereld bepalen, met de groeiende wereldbevolking. De allerrijkste landen hebben wereldwijd al veel grond opgekocht. Vooral China en de rijke oliestaten in het Middenoosten zijn hierin slim geweest. Maar helaas heeft de EU haar eigen voedselproductie altijd onmogelijk gemaakt. Uit de geluiden van Fischler-Boel in dit artikel blijkt eindelijk dat ze het door hebben, zij het rijkelijk laat. Want agrarisch Nederland is haast zover om het bijltje er bij neer te gooien.

 • no-profile-image

  freek

  dat waren ze hier in nieuw zeeland ook van plan A dat werkt alleen als alle landen er aan mee doen B de kosten komen bij de consumentr terecht die dan van de supers eist dat de prijs omlaag gaat wat dan bij de boer vandaan komt C als de prijzen niet dalen moeten de lonen fors omhoog .
  Dit is gewoon een leuk aangekleden manier om de kosten van kyoto te vehalen op de consument, inplaats om dit rechtstreeks uit de belastingpot te halen en er ook nog eens een aardig zakcentje aan over te houden.
  Dat is het probleem je kan ze gewoon niet vertrouwen ALLEMAAL links rechts centum groen grijs wild brussel en denhaag ze zijn zonder burgers geen stuiver waart

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Haha, roetuitstoot van auto's bevat veel koolstof. Allemaal een autoweg door het land.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.