Home

Achtergrond 171 x bekeken 1 reactie

FNV: onderbetaling gebeurt vaak

Het uitbetalen onder het minimumloon van personeel in de tuinbouw is geen incident. Maar dergelijke praktijken zijn moeilijk controleerbaar.

Dat stelt FNV Bondgenoten. Volgens LTO is controle wel goed mogelijk door afzetgegevens naast de administratie te leggen. Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Wim Baltussen blijkt uit de boeken vaak dat werkgevers het minimumloon betalen, maar dat ze in de praktijk een prestatiebeloning hanteren zoals bij het aspergebedrijf in Someren. "Vaak zijn het constructies waarbij de plukploeg volgens een gemiddelde opbrengst uitbetaald krijgt."

De controlediensten krijgen deze constructies moeilijk naar boven. "Dit soort administratieve fraude is moeilijk te controleren. De arbeidsinspectie doet haar stinkende best, maar het is moeilijk te bewijzen", zegt Baltussen. Volgens Frank de Wijs, ZLTO-specialist sociaal economische zaken, heeft de arbeidsinspectie voldoende instrumenten. "Als ik hoor dat 5 euro is betaald, moet het controleerbaar zijn. Je weet wat er naar de veiling is gegaan en hoeveel areaal er is. En je weet ook wat er per uur wordt gepresteerd. Dat moet de arbeidsinspectie kunnen zien."

Het bedrijf hangt nu mogelijk een zware boete boven het hoofd. Volgens De Wijs kan die in de tonnen lopen. De huisvesting was niet geregeld, waardoor de tewerkstellingsvergunningen onrechtmatig zijn geworden. Als de betaling onder het minimumloon wordt bewezen, bedraagt de boete eveneens 6.000 euro per werknemer.

Het bedrijf had 56 werknemers, van wie er 36 nu terug naar Roemenië zijn gegaan.

Lees ook: SIOD bekijkt 'slavernij' bij aspergestekerij

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Stemmingmakerij van de bovenste plank. Bij het in diskrediet brengen van de Land- en Tuinbouw lijkt alles geoorloofd te zijn. Nu probeert ook de FNV garen te spinnen bij de media-aandacht van dit incident nog voordat er een gedegen onderzoek is afgerond. Een kwalijke zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.