Home

Achtergrond 258 x bekeken 4 reacties

Extra onderzoek naar schade door grauwe gans

Extra onderzoek moet uitwijzen hoeveel schade grauwe ganzen berokkenen aan landbouwgronden en natuurgebieden.

Het Faunafonds trekt ruim 137.000 euro extra uit voor het onderzoek, dat mogelijk in 2010 wordt voortgezet, maakte het woensdag bekend.

Het Faunafonds hoopt zo uit te vinden wat de schade is die de grazende ganzen toebrengen aan de akkers en of de gevolgen van in Nederland broedende ganzen sinds 2000 zijn toegenomen. Het onderzoek haakt aan bij een al lopende inventarisatie naar de effecten van de grauwe ganzen die het hele jaar in het land verblijven. Onderzoeksinstituut Alterra en Sovon vogelonderzoek bekijken of de vele ganzen andere soorten in de weg zitten en hoe bijzondere natuurgebieden hun aanwezigheid doorstaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Rick, wat die ganzen in de natuur doen moeten ze zelf weten maar van mijn boterham moeten ze afblijven.
  Kennelijk hebben die rotzakken een voorkeur voor boerenweiland en verafschuwen ze de "natuur". Een beter bewijs dat landbouw pas echte natuur is kun je niet hebben, toch?

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Tegenwoordig noemt men ganzen, eenden, duiven en kraaien ook al natuur.
  Weg met die oneetbare dieven en rovers.
  Typisch Nederland de dieven gaan vrijuit en degene die beroofd is krijgt de schuld.

 • no-profile-image

  Delfin

  Beste Rick, je moet Natuurmomenten eens horen hoeveel faunaschade de ganzen aanrichten op natuurgronden. Door de ganzen komen ook bij hun doelstellingen voor andere dier- en vegetatiesoorten drastisch in de knel. Met het aantal ganzen loopt het helemaal uit de hand. Dat moeten we met elkaar gewoon onder ogen zien. Je moet niet zoals een struisvogel je hoofd in het zand steken. Maar kijk eens realistisch om je heen. Daarbij vind ik dat als de maatschappij (wij dus) iets wilt (bijvoorbeeld ganzen) daar een rechtvaardige vergoeding tegenoverstaat voor diegene die daar schade van hebben. Zo gaan we met elkaar om hier in Nederland, anders ga je maar ergens anders wonen (en iets roepen)

 • no-profile-image

  Rick

  Ik denk dat de landbouw meer schade berokkend aan de natuur dan dat de grauwe gans dat doet! Tegenwoordig noemt men een chemisch weiland dat stijf staat van de nitraten natuur, hoe diep zijn we gezonken???????

Of registreer je om te kunnen reageren.