Home

Achtergrond 360 x bekeken 21 reacties

'EU was te bang voor liberalisering markt'

Een volledige liberalisering van de zuivelmarkt had voor de Europese melkveehouderij niet slechter uit hoeven pakken dan de huidige, geleidelijker hervorming die de Europese Unie nu doorvoert.

Dit concludeert Wagenings onderzoeker Roel Jongeneel samen met twee collega’s in het blad EuroChoices.

Bepalende factor is echter de vraag op de wereldmarkt. Is die goed, dan profiteren de zuivelprijzen wereldwijd. In het scenario met volledige liberalisering zou de Europese melkveehouderij misschien meer hebben geprofiteerd van de wereldwijde vraag dan ze nu heeft gedaan. Is de vraag echter slecht, dan zouden de negatieve gevolgen van volledige liberalisering in het vrijhandelsscenario’s wel eens groter kunnen zijn geweest dan in de huidige situatie.

Nu wordt de vraag naar zuivel weliswaar voor een groot deel door het aanbod bepaald, maar ook koopkrachtontwikkeling en de relatieve prijs van zuivelproducten ten opzichte van alternatieven spelen een rol.

Jongeneel en zijn collega’s concluderen nadrukkelijk niet dat de geleidelijke verruiming van de melkquota in Europa op zich een averechts effect zou hebben. De Europese Commissie heeft vanaf het begin ingecalculeerd dat een verruiming van de quota zou leiden tot een geleidelijke daling van de melkprijzen. Daarom zijn ook inkomenscompensaties in het leven geroepen. Jongeneel beargumenteert echter dat, achteraf bezien, het negatieve effect van een volledige liberalisering van de zuivelmarkt wellicht is overschat.

De zuivelmarkt was in de voorbije paar jaren immers goed en zowel Europa als Nieuw-Zeeland en Australië hadden kunnen profiteren van nieuwe exportmarkten. Zo is het echter niet gegaan. Er is niet volledig geliberaliseerd en daardoor heeft de EU mogelijk ook afzetkansen en betere prijzen gemist. De wereldzuivelmarkt had zich mogelijk ook anders ontwikkeld bij volledige liberalisering. Inmiddels hebben echter weer andere ontwikkelingen plaatsgevonden en gelden andere scenario’s, aldus Jongeneel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met deze prijzen gebeurt het automisch dat het aanbod wereldwijd zakt en de markt herstelt. Ik verwacht dat dit politiek gezien ook de voorkeur heeft omdat zo de gewenste globalisering gestalte krijgt.

 • no-profile-image

  Harry

  Wanneer je aan voedselproductie niet meer waarde hecht dan aan auto's, verdien je het niet om boer te zijn.

 • no-profile-image

  Boer uit het Oosten (alle wijzen komen uit het oos

  1,4 % van het europees Quotum is er op dit moment in de interventie gestopt. Dit heeft de melkprijs doen stabiliseren wordt er geschreven. Wanneer we de quotering met 3 of 4 procent terug brengen moet dit toch een gigantisch positief effect op de melkprijs hebben. Het aanbod moet op de vraag worden aangepast, dat kunnen we niet als individuele boer. Hiervoor hebben we onze overkoepelende organisaties nodig die dit centraal leiden. Organisaties neem uw verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat u uw eigen leden elkaar niet laat uitmoorden. Doorgaan tot uw collegaboer moet stoppen omdat je net die 20 koeien meer kunt houden. (deels geluk deels goed managment). Zo is het de afgelopen jaren met de varkenshouders en de akkerbouwers vergaan. Naar jarenlag hard werken geen gouden handdruk maar het verplicht moeten afhaken omdat financieel er geen redden meer aan is. Te triest voor woorden dat er geen greintje solidariteit is. Solidariteit die ons allemaal ten goede zou komen. Een goede melkprijs laat het toe om te investeren in melkquotum. Het betekend voor stoppende boeren een goed pensioen. Tevens blijft er voor de blijvende boer een mogelijkheid om groter te groeien. Ik heb er geen enkele moeite mee dat een tot dan toe hard werkende boer die gaat stoppen, een goed pensioen krijgt toe bedeeld als hij zijn bedrijf gaat verkopen. Prima, dik verdiend. Ik heb daar een beter gevoel bij dan alle bobo's die zich met miljoenen verrijken middels witte boorden criminaliteit. In de achterhoek zeggen we leven en laten leven. Vaak proef ik de mentaliteit van: Laat de ander maar omvallen wij doen het toch beter, kopen we de buurman er wel bij. Een beetje erg arrogant. Maar op een dag koopt jouw buurman jouw bedrijf. Misschien dat je bij de woningstichting dan nog een huurhuisje kan krijgen. (Een gouden handdruk is er dan niet bij). Marktwerking is ook een goede prijs afdwingen voor het produkt dat je op de markt zet. En juist daarvoor hebben we elkaar nodig. Ondernemen is ook aanbod afstemmen op de vraag. En je zelf ook de vraag stellen hoe doen we dat met elkaar. In het wilde weg produceren heeft geen enkele zin.

 • no-profile-image

  Boer

  Het verhaal van Adrie roept meer vragen op dan het beantwoordt.Hoeveel hoger zou "fors" hoger zijn Melkveehouder?Allerlei professoren,hogescholen en instituten hebben ingewikkelde verhalen en theorien over een ingewikkeld probleem.Hoe ga je meer melk produceren in een krimpende markt wereldwijd, zonder dat de prijs in elkaar stort en de producent de dupe wordt?Meer en meer mensen zien in dat uitbreiding van de productie niet slim is.Zou het mischien een goed idee zijn dat terwijl we wachten op de manier waarop de wet van vraag en aanbod kan worden omzeild,de prijs tijdelijk terug omhoog gemanipuleerd wordt door 10% quotum in te leveren?

 • no-profile-image

  Boer

  Als momenteel de melkprijs in Amerika 40 eurocent zou bedragen is dat een teken dat de boeren daar te hard over elkaar heen gevallen zijn om hun melkveestapel aan te bieden voor de slacht.Of ze nu plotseling weer massaal kunnen exporteren weet ik niet.Als de vaarzen met de koeien naar het slachthuis zijn gegaan kan dat even duren.Inmiddels is ook in Amerika het woord quotum niet het scheldwoord dat het ooit eens was.De meeste boeren daar hebben trouwens al een contract met hun fabriek.Een open markt voor melk is voor producent en consument een slecht systeem.De boeren werken zich voor een appel en een ei kapot voor de portemonee van de multinationals.De consument betaald voor de melk in de winkel,de inkomensteun aan de boeren en draaid ook nog eens op voor de kosten van het dumpen van overschotten op de wereldmarkt.Melkveehouders zijn vergeleken met de varkenshouders kippen,akker en tuinbouwers in een benijdenswaardige positie.Waar de laatstgenoemden veroordeeld zijn om ononderbroken onder de kostprijs te produceren en zo nu en dan een botje toegegooid krijgen,is in de melkveehouderij is het middel al op de plek waarmee met een beetje goede wil van bovenaf deze trend gebroken kan worden.En als het inkomen van de melkveehouder gewoon uit de melk komt raakt deze ook het subsidie/steun trekker imago wel kwijt.

 • no-profile-image

  Econoom.

  De conclusie die we ook al kunnen trekken is dat de melkprijs omhoog zal gaan wanneer er minder wordt aangeboden dan er wordt geconsumeerd. Eerst moet dat omslagpunt worden bereikt. Dit kan jaren duren wanneer niet wordt ingegrepen in de aanbodzijde

 • no-profile-image

  kip

  Inderdaad Harry daar heb je gelijk in maar denk dat v d zanden net zo goed varkens, of kippen of champignons ,vissen ,aarbeien en ga zo maar door zijn allemaal producten waarbij de vraag en aanbod de prijs bepaald

 • no-profile-image

  consument

  Het is kommer en kwel maar door daar met vakbroeders in een logje over te gaan discussiëren lost weinig op. De primaire sector zal zich moeten realiseren dat de vrije markt economie werkt zoals die werkt. Als ondernemer moet je omgaan met de marketing ‘p’s. Als je alleen aan het knopje ‘productie’ kan draaien moet je niet klagen als de ‘p’ van prijs voor jou wordt ingevuld.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste “Vleeskuikenhouder”, ook ik vind dat het inkomen uit de markt moet komen. Deze markt dient evenwel wijselijk te worden gestuurd. Het op grote schaal ruimen van koeien is daar geen voorbeeld van.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vrees dat dat inkrimping van de Europese productie enkel meer productie bij ons omringende landen uitlokt waardoor onze positie (op termijn) alleen maar verslechterd.
  Dit is helaas tijdens de quotering al gebeurt waardoor we een achterstand hebben opgelopen.
  Hoe graag ik het zou willen, maar ik geloof niet in een Europese melkprijs die te veel afwijkt van melkprijzen in andere werelddelen.
  Probeer je eens in de andere positie te verplaatsen. Wat zou gebeuren als momenteel in Amerika de melkprijs 40 eurocent zou bedragen? Massaal exporteren toch, of niet?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Adrie, ik lees in het door jou geciteerde artikel dat de Nederlandse veehouderij een uitzondering is, en op termijn 10% meer inkomsten zou realiseren door de fors hoger productie.
  Geen quotumkosten en 10 procent meer inkomen lijkt me niet zo gek, toch?

 • no-profile-image

  gert

  Dit merken de melkveehouders in hun portemonnaie

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad melkveehouder de markt zijn werk laten doen door vraag en aanbod dit komt altijd na verloop weer in evenwicht ben het wel met je eens dat dit wel weer tenkoste gaat van producenten maar dit gebeurt in alle sectoren van boeren tot autobedrijven

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Solidariteit? Kun je het maken dat een melkveehouder als hij stopt zijn (verkregen) quotum duur verzilvert, zijn grond in bezit houdt en duur verpacht aan de meestbiedende. En dit omdat hij hem niet van de hand hoeft te doen vanwege een (gekregen) riant pensioen?
  Als je de zuur verdiende centjes in vastgoed steekt in plaats van lucht en blinkend ijzer blijft er voor de oude dag ook nog wat over.
  De mensen die geld overhouden doen dit niet met veel verdienen, maar met weinig uitgeven.

 • no-profile-image

  Econoom

  In deze markt maken andere grote jongens de dienst uit. Zij beheersen deze markt. Minder melkproduceren en hun macht is weg! Dit was zo en zal altijd zo blijven!!!

 • no-profile-image

  rosema.vanwyk@wanadoo.fr

  De enige conclusie die we nu met zekerheid kunnen trekken is dat we niet weten wat de zuivelmarkt zal gaan doen. We kunnen er wel modellen op los laten maar dat is nog niet de werkelijkheid. Economie is een wetenschap die ACHTERAF kan verklaren hoe iets gelopen is. Als ze iets vooraf konden voorspellen waren ze nu allemaal rijk. We hebben geen ervaring met een volledig vrije markt voor zuivel. In alle belangrijke melkveegebieden is altijd een marktbeleid gevoerd, zelfs in de VS. Bovendien zit er een grote politieke faktor bij. Landen als Frankrijk en Duitsland zullen hun melkveesektor nooit aan de vrije markt overlaten. Economen houden zich daar niet mee bezig waardoor hun verhaal altijd mank gaat.

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  Harry, ben het met vd sanden eens dat je inkomen uit de markt moet komen de melkveehouderij heeft telang geleund op de steun van Brussel door dit is de melkprijs te lang te hoog geweest waardoor er een overschot is gekomen men ziet nu dat er in de VS veel koeien geruimd worden hierdoor word het aanbod minder en gaat de prijs vanzelf weer stijgen (vraag en aanbod)dit is in mijn sector altijd al geweest

 • no-profile-image

  Harry

  Van Zanden was voornemens om ook in de zuivel de markt volledig zijn werk te laten doen om daarmee deze waarde ook daar te verkwanselen. Met slechts het pleiten voor de aansluiting bij deze ratrace heeft hij nog geen gegrond argument gegeven.

 • no-profile-image

  adrie

  het stuk wat hier word neergezet is helemaal niet het verhaal
  zoals jongeneel dit gepubliceert heeft
  agd trekt het hele stuk uit zijn verband en geeft er zijn eigen draai aan,
  en dat de meeste boeren eigenlijk liever het quota behouden willen zien word maar over het hoofd gezien
  tijdens quotering zijn toch de prijzen redelijk tot goed geweest
  de markt is te vol met melk
  jongeneel zegt dat het niet verstandig is dat de productie verder word uitgebreid
  en dat eerst de melkprijs op orde moet komen

 • no-profile-image

  adrie

  Geleidelijke verruiming melkquota werkt averechts

  Nieuws

  Vaknieuws

  Perskamer

  Dossiers

  Wagenings commentaar

  Archief

  RSS

  Agenda
  Open dagen
  Congressen en symposia
  Cursussen
  Promoties & Oraties


  28 mei 2009


  De geleidelijke verruiming van de melkquota waartoe de Europese Commissie vorig jaar besloot, leidt de komende jaren tot een overaanbod aan melk en een forse prijsdaling op de wereldmarkt. Daardoor daalt de winst van de Europese melkveehouders. Dat concludeert econoom dr. Roel Jongeneel van Wageningen UR in het laatste nummer van Euro Choices.

  Deze week protesteren Duitse, Franse en Nederlandse melkveehouders tijdens de Europese Landbouwraad in Brussel tegen de lage melkprijzen. De melkprijs voor de veehouders is inmiddels gezakt naar 21 cent per liter, terwijl die anderhalf jaar geleden nog 50 cent was. De prijsdaling is mede het gevolg van het EU-besluit van vorig jaar om, in aanloop naar de afschaffing van de melkquota in 2015, de quota elk jaar iets te verruimen. Daarmee denkt de Europese Commissie een 'zachte landing' te creëren voor melkveehouders als overgang naar de condities op de wereldmarkt. Daarnaast leidt de wereldwijde economische recessie tot een forse druk op de melkprijs.

  Met behulp van het EDIM-zuivelmodel berekenden de onderzoekers de consequenties van deze beslissing. Als alternatief scenario berekenden ze de gevolgen van het Falconer-voorstel uit de - inmiddels vastgelopen - WTO-onderhandelingen uit 2007. In dit voorstel gaan de Europese importtarieven voor melk fors omlaag, de importquota voor andere zuivelexporterende landen gaan fors omhoog en de Europese exportsubsidies voor melk verdwijnen. De heersende gedachte is dat deze liberalisatie slecht uitpakt voor de boeren, maar dit scenario leidt juist tot een kleine stijging van het boereninkomen. Dat terwijl de melkveehouder bij de 'zachte landing' stevig in inkomen achteruit gaat, aldus de onderzoekers.

  Het uitbannen van exportsubsidies is alleen nadelig voor de melkveehouders als de EU-prijs voor melk en boter aanmerkelijk hoger is dan de wereldmarktprijs, maar dat is niet meer het geval. De geleidelijke verruiming van de melkquota is veel nadeliger, omdat die leidt tot drie procent extra melkproductie en een daling van de melkprijs van negen procent in 2014. Bovendien zijn de melkquota tegen die tijd niets meer waard. Dit waardeverlies en de prijsdaling leiden tot een jaarlijkse afname van de winst van twee miljard euro voor de Europese zuivelboeren, berekenen de onderzoekers. Probleem voor de Europese melkveehouders is dat ze deze prijsdaling niet voldoende kunnen compenseren met een hogere productie. Een uitzondering vormen de Nederlandse melkveehouders, die op termijn tien procent meer inkomsten zouden realiseren door een fors hogere productie.

  Jongeneel adviseert de EU om de melkquota de komende jaren niet te verruimen, totdat de melkprijs zich weer herstelt. / Albert Sikkema

  Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad econoom alleen vraag en aanbod bepaald de prijs alleen de melkveehouderij heeft te lang geproduceerd zonder dat er een marktwerking was daar krijgt men vroeg of laat de rekening van men wist dat dit ging gebeuren

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.