Home

Achtergrond 210 x bekeken

EU-export zuivel lager in 2008

De wereldhandel in kaas kromp in 2008 met 9 % ten opzichte van het jaar ervoor. Het mondiale volume kwam uit op 1,3 miljoen ton kaas.
Vooral Nieuw-Zeeland (min 21 %) en Australië (min 27 %) moesten een flinke veer laten. De hoeveelheid kaas uit de EU-27 daalde met 7 %. In Nederland was de daling echter twee keer zo hoog. Europa bleef wel verreweg de grootste kaasexporteur ter wereld.

De Verenigde Staten en Oekraïne zijn kaasexporteurs in opkomst. In die landen nam de export vorig jaar met respectievelijk 32 en 25 % toe. Daarmee waren ze echter nog steeds maar de vierde en vijfde exporteur ter wereld.

De handel in boter en boterolie daalde wereldwijd fors in 2008: min 10 %. In Nederland was die daling zelfs 24 %. Ook hier moesten de bepalende exporteurs Nieuw-Zeeland (min 10 %), EU-27 (min 29 %) en Australië (min 27 %) veel terrein prijsgeven. Toch bleef Nieuw-Zeeland het belangrijkste, exporterende land.

De Verenigde Staten zagen hun boterexport vorig jaar met liefst 123 % stijgen. Daardoor is het land Australië voorbij en naderde het zelfs Europa.

De VS maakte vorig jaar ook al een reuzensprong in de export van mager melkpoeder. Het land was daarin al één van de belangrijkste exporteurs, maar desondanks groeide de export in 2008 nog eens met 52 %. Daardoor moesten alle andere belangrijke exporteurs flink inleveren: Nieuw-Zeeland (min 15 %) en EU-27 (min 12 %) bleven steeds meer achter. De Nederlandse export van mager melkpoeder daalde met 4 % iets minder hard.

Europese groei viel er vorig jaar te noteren voor vol melkpoeder. De export hiervan lag in 2008 eenderde hoger dan in het jaar ervoor. Nederland deelde wat minder in die vreugde. De Nederlandse export steeg maar met 10 %.

De mondiale handel in vol melkpoeder ging in 2008 ook met 10 % omhoog. Grootste verliezer was exportleider Nieuw-Zeeland. Daar nam de export vorig jaar af met 12 %.

De Verenigde Staten is qua vol melkpoeder maar de zevende wereldspeler. Toch steeg ook hier de uitvoer vorig jaar met 94 %. De VS-export groeide vorig jaar enorm. Toch is de exportwinst is maar aan één ding te wijten: de goedkopere dollar.

prognose:

Als vraag aantrekt, gaat Europa snel profiteren

Of registreer je om te kunnen reageren.