Home

Achtergrond 203 x bekeken

Duitsland viert succes van BTV-vaccin

Het aantal bluetonguegevallen in Duitsland beperkt zich tot dusver dit jaar tot 117.

Dat komt neer op 5 procent van het aantal besmettingen dat vorig jaar rond deze tijd werd geregistreerd. Dat meldt het landbouwministerie in Berlijn.

Volgens staatssecretaris Gerd Müller is de vaccinatie-campagne een groot succes. Ook in 2008 liep het aantal besmettingen al buitengewoon sterk terug, met 75 procent naar iets meer dan vijfduizend gevallen tegen ruim 20.000 in 2007, aldus Müller.

Bij 3 op de 100.000 gevaccineerde dieren werden bijwerkingen van de vaccinatie geconstateerd. In totaal zijn 10 miljoen runderen, 2,5 miljoen schapen en 200.000 geiten en andere dieren ingeënt. Dat is 98 procent van de totale Duitsegroot- en kleinveestapel.

Van de veehouders heeft 92 procent meegedaan aan de vaccinatiecampagne. Met name hobbydierhouders en kleine veehouders zagen af van deelname.

Vaccinatie is verplicht, maar er zijn uitzonderingen op die regel, bijvoorbeeld als het gaat om de behandeling van meststieren, die moeilijk benaderbaar zijn.

Staatssecretaris Müller dringt er bij de Duitse bondsdeelstaten op aan de vaccinatiecampagne strikt voort te zetten, om te zorgen dat de veestapel blijvend weerstand heeft tegen bluetongue.

Of registreer je om te kunnen reageren.