Home

Achtergrond 163 x bekeken

Duitsland viert 60 jaar Bondsrepubliek

Duitsland is vanochtend begonnen aan de officiële viering van het 60-jarig bestaan van de Bondsrepubliek.

Bondskanselier Angela Merkel, president Horst Köhler en een reeks andere diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders woonden een oecumenische kerkdienst bij in de Dom van Berlijn. In de middag heeft in het concertgebouw aan de Gendarmenmarkt, eveneens in de hoofdstad, nog een herdenkingsplechtigheid plaats. Köhler zal dan een toespraak houden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd op 23 mei 1949 een nieuwe grondwet van kracht in het toenmalige West-Duitsland. Sinds de hereniging in 1990 gelden de wetsartikelen voor heel Duitsland.

Zaterdag staan ook festiviteiten op het programma. Ook wordt dan een nieuwe president gekozen tijdens een speciale zitting van de Bondsvergadering. Die bestaat uit leden van de Bondsdag (het parlement in Duitsland) en evenveel afgevaardigden van de zestien deelstaten die het land telt. Köhler wil een tweede termijn van vijf jaar, maar ondervindt concurrentie van drie andere kandidaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.