Home

Achtergrond 203 x bekeken

Duitsers kopen meer goedkopere aardbeien

Duitse consumenten betalen circa 30 procent minder voor aardbeien in de winkel dan in Nederland.

Ze kopen mede daardoor aanzienlijk meer aardbeien, zo blijkt uit de marktmonitor aardbeien van het Productschap Tuinbouw (PT).

In 2008 betaalden Nederlandse klanten in de winkels 4,25 euro voor een kilo aardbeien tegen 3,23 euro in Duitsland. De Duitsers kopen met gemiddeld ruim drie kilo aardbeien per huishouden per jaar ook circa een kwart meer aardbeien dan Nederlanders. In Nederland steeg de winkelprijs in 2008 met 36 cent, bijna 10 procent.

Het totale areaal aardbeien in Nederland is afgenomen in 2008. Deze daling is het gevolg van een kleiner areaal vollegrondsaardbeien. Het areaal beschermde teelt is wel licht gegroeid. In 2008 was de productie van de vollegrond voor het eerst even groot als die uit de beschermde teelt. De productie van vollegrondsaarbeien is in 2008 wat lager uitgevallen dan in 2007 door het kleinere areaal. De productie van de beschermde teelt is gelijk gebleven met 21 miljoen kilo.

België

België blijft de belangrijkste afnemer van Nederlandse aardbeien. Die volumes zijn bestemd voor re-export via België. De uitvoer naar België daalde wel in 2008, net als de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Hier lijkt vooral de lage koers van de Britse pond de reden van de daling. Duitsland en Ierland bleken in 2008 wel meer producten af te nemen uit Nederland. In 2009 is de export later op gang gekomen dan in 2007 en 2008. In de eerste zeventien weken van 2009 zijn er nog niet veel Nederlandse aardbeien uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.