Home

Achtergrond 262 x bekeken 2 reacties

Druk op Brussel houdt aan

Enkele EU-lidstaten en Europese landbouworganisaties deden vandaag andermaal een klemmend beroep op de Europese Commissie en landbouwraad om de noodlijdende zuivelsector te hulp te komen.

Tegen de achtergrond van honderden protesterende melkveehouders kwamen de Europese landbouwministers vandaag bijeen in Brussel. De lage prijzen, onder meer in de zuivel, vormden (wederom) een belangrijk onderwerp van gesprek. De uitkomst was bij het sluiten van deze krant nog niet bekend.

Initiatiefnemer Frankrijk had samen met Duitsland en Oostenrijk een discussiestuk opgesteld. Daarin pleitten de drie voor een snelle evaluatie van de verruiming van de zuivelquota. Eind vorig jaar was afgesproken om in 2010 een eerste evaluatie uit te voeren, maar de genoemde landen willen dat vervroegen.

EU-lidstaten en landbouworganisaties zoals Copa-Cogeca riepen daarnaast op om ook direct steunmaatregelen te nemen. Kansrijk leek het eerder uitbetalen van inkomenstoeslagen. Minister Gerda Verburg zei vorige week hiertoe nog steeds mogelijkheden te zien, nadat een eerder verzoek was afgewezen door de Commissie.

Copa-Cogeca pleitte vandaag tevens voor het breder inzetten van de interventie-opkoop en exportsubsidies. De Commissie heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat zij deze instrumenten voldoende heeft ingezet.

Datzelfde geldt voor steun aan de varkensvleessector. Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel verwacht dat de prijzen op korte termijn weer zullen aantrekken.

Lees ook 'Europa moet zuivel te hulp komen'
Bekijk de fotoreportage van de protestacties
Bekijk de video van de demonstraties in Brussel

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Exportsubsidies verhogen is totaal zinloos omdat de wereldmarkt verziekt is. Dit komt als een boemerang weer terug. Een productieplafond in Europa met stevige afspraken over import en export in de WTO biedt meer perspectief.

 • no-profile-image

  Patrick

  Tja, bij de WNF komt de Panda uit de mouw ivm met hun gentech opstelling bij Soya.
  Nu komen ook de apen in de sector uit de hoge hoed.
  Ik snap dat de druk groter wordt op Brussel, maar door Copa aangegeven interventie opkoop is nu juist een verkeerde beslissing door verkeerde BOBO's op VERKEERDE plaatsen met zelf benoemende titels en media aandacht.
  Ik zou van elke boeren organistie of sector groep 2 simpele dingen willen weten.
  Wat is je huidige plan om het 'probleem' aan te pakken? En wat hebben jullie de laatste 10 jaar gedaan???????
  Dus ook dat laten zien op papier zodat er een lijn kan ondekt worden per organisatie.
  Je kunt iets vinden en later zien dat het verkeerd heeft uitgepakt, dat kan.
  Maar er zijn er ook velen op hoge functies dat alles wat ze vinden en zeggen ALTIJD fout zat en nooit een lijn heeft gezien. Belangen behartigers zouden een vooruitziende lijn en voortschrijnend-inzicht moeten laten zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.