Home

Achtergrond 192 x bekeken

'Derde Wereld' vraagt stemkaart in te leveren

De een komt uit Armenië, de ander uit Burkina Fasso. Een derde uit Bolivia.

Ze behoren tot een groepje van zes buitenlanders die woensdag in oranje hesjes met de bakfiets Rotterdam zijn ingegaan.

Ze bellen aan en vragen de stemkaart voor de Europese verkiezingen in te leveren. Want de ontwikkelingslanden kunnen die stem best gebruiken, is de gedachte. "Na een gesprek in het Engels geven we de stemkaart weer netjes terug'', zegt actievoerder Joram van Donk.
De actie is ingegeven door het feit dat belissingen die in Europa worden genomen grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Maar dat de rest van de wereld geen stem in de Europese verkiezingen heeft. "Omdat uit een peiling van de Europese Commissie is gebleken dat de helft zal gaan stemmen, vragen we die andere helft zijn kaart af te geven'', legt Van Donk uit.

De actievoerders zijn leden van de Derde Kamer, een project van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Het gezelschap ziet zich als een schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. De Kamer, die bestaat uit 120 Nederlanders en dertig mensen uit ontwikkelingslanden, sluit de actie vrijdag af met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Den Haag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.