Home

Achtergrond 227 x bekeken 11 reacties

'Commissie heeft bewogen, maar doet niets'

De Europese Commissie heeft bewogen in de Europabrede zuiveldiscussie, maar er gebeurt feitelijk weinig in de marktordening.

Zo bezien de zuivelindustrie en handel de resultaten van de Europese Landbouwraad. De druk om toch iets te doen aan de melkquotering loopt op. Diverse lidstaten dringen daar op aan. Ook Copa Cogeca, de koepel van Europese boerenbonden, toont zich voorstander van een soort flexibel quotum.

De Europese zuivelindustrie en handel willen daar echter niet naar terug. Ze zijn dan ook blij dat landbouwcommissaris Fischer Boel voet bij stuk houdt. Terug naar af is niet wat ze willen. Industrie en handel vinden ook van de quotering niet de oplossing is voor de problemen die er nu zijn. Bovendien zou dit de concurrentiepositie van de Europese zuivel aanzienlijk verzwakken, menen ze.

Over de maatregelen die Fischer Boel wel wil nemen, zijn de industrie en handel echter ook niet heel enthousiast. De beste maatregel om de Europese zuivelsector nu voort te helpen, zou verhoging van de exportsteun zijn, stelt zuivelorganisatie Eucolait. Dat zou de Europese markt mooi opschonen. Maar zoiets zit er niet in. De Commissie wil niet te veel geld uittrekken voor marktmaatregelen. Wel wil ze proberen de regelingen voor interventie en particuliere opslag van boter en mageremelkpoeder langer te laten doorlopen. Die hebben naar verwachting slechts een beperkt feitelijk effect. Het psychologische effect is wel groot, menen handelaren.

De Commissie wil ook onderzoeken of de ondergrens, waaronder kaas niet meer in aanmerking komt voor restituties, kan worden verlaagd van 2.500 naar 2.300 euro per ton. Maar ze betwijfelt of dit nodig is. Ze ziet de markt al weer iets aantrekken en houdt de restituties liever op zak. Verbreding van het schoolmelkprogramma zet ook weinig echte zoden aan de dijk, aldus de kritiek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Graats, je weet net zo goed als ik dat men buiten Europa geen knopen in de spenen gaat leggen als in Europa de prijs aantrekkelijk is. Het komt er dus gewoon op neer dat er een hek om Europa heen moet (wat nooit zal gebeuren) of dat de concurrentiestrijd aangegaan zal moeten worden. En dan draait het om marge en niet om de hoogte van de melkprijs. Dit was vroeger al zo en zal altijd blijven. Bij de een betekent dit consolideren of zelf krimpen, en bij de ander uitbreiden. Het laatste waar ik op zit te wachten is het financieren van quotumbungalowparken.
  De hele quotering heeft voor de melkveehouderij gebracht waar ik altijd bevreesd voor ben geweest; het voelt als in de broek plassen waarbij het eerst lekker aanvoelt en je het na verloop van tijd ijskoud krijgt.
  De grootste pijn wordt momenteel geleden door collegae die het rendement van hun investering in quota als sneeuw voor de zon zien verdwijnen terwijl de bank op de deur klopt.

 • no-profile-image

  Graats

  Beste "Melkveehouder". Toen enkele jaren geleden het quotum niet verruimd was, maar de melkprijs tóch relatief slecht was, kwam dat doordat ook toen de productie te groot was in verhouding tot de vraag. Het is net als fietsen. Wanneer je te weinig wind in de banden hebt gooi je jouw fiets toch ook niet weg? Nee, je gaat niet lopen maar pompt er extra wind in. "En wat doen we als de melkprijs weer aantrekt, weer de straat op en schreeuwen dat de quotering er af moet?" Nee, de quotering verstandig verruimen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Graats, ik heb goed opgelet en zou willen dat je gelijk had. Maar helaas is het een hekwerk met tolpoorten. En of het nu kwaliteitseisen of import- exportheffingen zijn maakt niet uit. Als de EU de zaak op scherp zet enkel voor de landbouw, dan kunnen andere (exporterende) sectoren het wel schudden. De electorale en populitische praat over marktbescherming is vlug voorbij na de verkiezingen voor het Europees parlement. Let op mijn woorden.

 • no-profile-image

  Graats

  Beste “Melkveehouder”, om de landbouwmarkt te beschermen hoeft de EU de zaak helemaal niet meer op scherp te zetten. Zeker indien zij wijselijk besluit om voedsel niet meer structureel te dumpen op de wereldmarkt, zal daar beslist begrip voor zijn.Zelfs Rusland zou daar mee in kunnen stemmen. En de WTO wil Rusland graag binnenhalen. Dat we van de huidige Europese Commissie in deze niets goeds hoeven te verwachten zijn we snel eens. Dat het volgende week te stemmen Parlement een commissie zal aanstellen welke zich wederom tegen marktbescherming verzet, maar door slecht beleid wederom genoodzaakt zal zijn om evenwel bescherming toe te passen, durf ik mijn handen niet voor in het vuur te steken. Europees bezien gaat er immers een groot deel van de bevolking met liefde voor de landbouw stemmen. Jij gaat toch ook niet stemmen op een partij welke ons bewust structureel subsidie afhankelijk wil houden?

 • no-profile-image

  gert

  Hun salaris gaat toch wel door,ze kunnen ook alles declareren,gewoon doorgaan met ademhalen

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wat hebben wij aan een concurrentiepositie?
  Ik wil niet melken voor buiten Europa.Beter 400.000 liter voor 40 cent dan 500.000 keer 20 cent. Scheelt €60.000 per jaar bij 20% quotumkorting.

 • no-profile-image

  gert

  De boeren hebben allemaal extra quotum erbij gekregen ,wat waren ze blij,maar niet lang,ze komen nu van de regen in de drup.Qutumverkleining is nu de enige realistische oplossing om de overschotten in te perken

 • no-profile-image

  een der laatste

  De handel en zuivelindustrie willen inderdaad niks. Ze zijn geen belanghebbende in een goede melkprijs.
  Fischer-boel verkondigde gister bullshit. Ze ontkende eenvoudigweg dat er niet teveel melk op de markt is. hoe onnozel kun je zijn. Maar er zit alleen maar achter; een lage consumenten prijs behouden. Als alle boeren in Europa dat mens konden wegstemmen, was ze weg.

 • no-profile-image

  Jan

  Klaas, de ondergrens ligt al bij EUR 2,30/kg franco grens (art 5. VO 1282/2006).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het besluit tot afschaffing van quotering/productiebeperking is met instemming van de Nederlandse melkveehouders genomen de melkprijs bar slecht was. Dat is pas enkele jaren geleden. Nu hebben we weer een slechte melkprijs en zijn er ineens hele volksstammen voorstanders van quotering/productiebeperking. Waarom haddden we dan enkele jaren geleden dan zo'n slechte melkprijs zónder dat het quotum verruimd was?
  Kan iemand mij dit uitleggen?
  En wat doen we als de melkprijs weer aantrekt, weer de straat op en schreeuwen dat de quotering er af moet?

 • no-profile-image

  Graats

  Beste “Melkveehouder”. Toch even beter opletten. Dat “hekwerk” was er reeds. Sterker nog, zelfs de LTO pleit voor een extra “hekwerk” door aan de productie van geïmporteerde voedingsmiddelen dezelfde eisen te gaan stellen als aan in Europa geproduceerd voedsel.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.