Home

Achtergrond 173 x bekeken

Circa 38.000 stemmers vanuit het buitenland

Ongeveer 38.000 Nederlanders zullen op 4 juni vanuit het buitenland gaan stemmen voor de Europese verkiezingen.

De helft van de kiezers, 19.000, komt uit Aruba en de Nederlandse Antillen, aldus de Kiesraad vandaag.

Tot nu toe hebben 36.000 Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, zich bij de Kiesraad geregistreerd, maar nog niet alle gegevens zijn verwerkt. Verwacht wordt dat dit aantal op 38.000 zal uitkomen.

Het is de eerste keer dat ook de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden in de Caraïbische Zee zich kunnen registreren. Daarom ligt het aantal geregistreerde kiezers vele malen hoger dan bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer of het Europees Parlement.
Bijna 71.000 Nederlanders in het buitenland staan momenteel bij de Kiesraad ingeschreven. Uiteindelijk maakt dus minder dan de helft van de Nederlanders in het buitenland gebruikt van zijn of haar stemrecht.

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de verkiezingen van de Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.