Home

Achtergrond 142 x bekeken

CDA wil vrachtwagendieven land uitzetten

Het CDA wil de criminaliteit op de Europese snelwegen harder aanpakken. Leden van roofbendes uit vooral Oost-Europa moeten tot ongewenste vreemdeling worden verklaard.

Dat is onderdeel van een CDA-plan om de diefstal van veelal kostbare vrachtwagenladingen op parkeerplaatsen langs de snelwegen aan te pakken. De totale Europese schade daarvan is becijferd op 8,3 miljard euro, in Nederland was de schade in 2007 330 miljoen euro; omgerekend een ton per beroofde vrachtwagen.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Wim van de Camp willen dat roofbendes het land worden uitgezet en bij berechting een voorwaardelijke straf krijgen, die ze moeten uitzitten zodra ze zich weer illegaal in Nederland bevinden.

Het CDA wil ook dat de EU veel meer beveiligde parkeerplaatsen aanlegt. CDA-minister Camiel Eurlings van Verkeer opende onlangs in Alblasserdam de eerste van Europa. Nederland wil er twintig aanleggen; de EU heeft nog maar plannen voor vijf.

Onvoldoende, vindt het CDA. Er is Europees geld voor de aanleg van infrastructuur als Europese snelwegen, maar de EU ,,moet de beveiliging en de verlichting op de parkeerplaatsen erbij leveren'', aldus CDA-fractievoorzitter Van Geel dinsdag.

Andere ideeën zijn het volgen van bendes via slimme camera's boven Europese snelwegen. Ook moet de EU in gesprek met de autobranche om de zogenaamde 'microdots' in te voeren. Dat zijn minuscule druppels van 0,3 millimeter verf waarin het chassisnummer van de auto is verweven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.