Home

Achtergrond 188 x bekeken

Brussel wil versterkt financieel toezicht in 2010

Het versterkte Europese toezicht op banken, verzekeraars en pensioenfondsen moet vanaf 2010 draaien.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vandaag gezegd. Het versterkte toezicht moet helpen voorkomen dat grensoverschrijdende banken en verzekeraars aan toezicht ontsnappen. Daarmee hoopt de Commissie te bereiken dat een nieuwe kredietcrisis uitblijft.

Het plan is dat nationale toezichthouders uit de 27 EU-landen, zoals De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, samen organisaties vormen. Zo komen er een Europees Systeem van Financiële Toezichthouders en een Europese Systeem Risico Raad. De netwerken moeten het toezicht en handhaving in de EU-landen zoveel mogelijk gelijktrekken en tijdig waarschuwen voor gevaren.

Daarnaast komen drie specifieke instanties voor toezicht op banken, verzekeraars en effecten, evenals een coördinerende stuurgroep.
"Het is nu of nooit'', zei Barroso over zijn voorstel. "De commissarissen in de Europese Commissie zijn unaniem voor. Ik reken op steun onder de regeringsleiders van de EU-landen.''

Het plan, waarvoor dit najaar concrete wetsvoorstellen komen, volgt op een advies van de zogeheten De Larosièregroep van financieel experts, onder wie de Nederlandse oud-minister Onno Ruding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.