Home

Achtergrond 351 x bekeken

Bruine roest gevonden op tarwe in Zuidwesten

Een aantal tarwepercelen in het zuidwesten van het land is besmet met bruine roest. Dat constateert gewasbeschermingsmiddelenleverancier BASF na een rondgang.

"Een opvallende waarneming", vindt woordvoerder Guus Bergmans. "Ik had dit niet verwacht na de strenge winter, want daar kan deze roestsoort niet tegen. Ook in de adviesmodules gingen nog geen bellejes rinkelen."

De aantasting is nog niet zwaar, vertelt Bergmans, maar breidt zich wel snel uit. "Het zit niet alleen onderin het gewas, maar ook op de nieuw gevormde bladeren."

Met vlagbladbespuiting, die in het Zuidwesten komende week plaats heeft, is dit zeker van belang om te weten. "De ontwikkeling van de granen gaat dus waarschijnlijk weer sneller dan menigeen op dit moment in de gaten heeft", concludeert Bergmans.

Vanuit België zijn nog geen meldingen bekend over bruine roest. Wel vanuit Frankrijk. "Het kan van daaruit met warme wind zijn overgewaaid naar Nederland." Bruine roest kan flink om zich heen grijpen en zorgen voor terugloop in opbrengst.

Andere graanziekten

Het voorkomen van andere graanziekten valt volgens Bergmans mee. "Septoria komen we wel tegen, maar we worden er niet ongerust van. Meeldauw komt iets meer voor, vooral in Zuiden, waar we wat meer regen hebben gehad."

Albert Koops, adviseur bij Bayer Crop Science, bevestigt dit beeld. "In het Noorden is het zeer rustig in de granen. We komen wat septoria tegen en verder vooral meeldauw." Collega Jan Bongers, actief in het Zuidwesten, zegt dat de druk van bruine roest meevalt. "Zeker als je het afzet tegen septoria."

Of registreer je om te kunnen reageren.