Home

Achtergrond 200 x bekeken 1 reactie

Bos: EU-begroting moet op de schop

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de Europese begroting grotendeels op de schop moet.

Van de begroting van ongeveer 135 miljard euro, moet 70 procent anders en moderner besteed worden, stelde Bos gisteren bij een verkiezingsbijeenkomst in Leiden.

Bos heeft het deel op het oog dat nu besteed wordt aan landbouwsubsidies en aan de zogeheten structuurfondsen, Europese hulp aan arme regio’s in de EU. Volgens Bos is dat niet meer dan het rondpompen van geld en moeten de rijkere landen zelf hun armere regio’s maar ondersteunen.

Wat Bos betreft hoeft de totale EU-begroting niet omlaag, maar moet een bedrag van ongeveer 90 miljard beter besteed worden aan het moderne Europa: aan onderwijs, innovatie, aan duurzame energie en aan een schoner klimaat. Veel geld wordt nu volgens Bos herverdeeld van rijke landen naar andere rijke landen in de EU en zelfs soms van arm naar rijk. ”Ik kan dat niet verklaren. Waarom heeft het rijke Nederland EU-steun nodig voor een relatief arme regio als Flevoland? Dat moeten we zelf doen”, zei Bos in Leiden. ”En waarom moet er Europees geld naar Italië terwijl Berlusconi het vertikt zijn armere regio’s te helpen?”

Idiote bonussen

Bos ging in Leiden verder nog eens in op de ”idiote bonussen” aan de top van het bedrijfsleven, de perverse prikkels die volgens hem tot zoveel ellende hebben geleid in de kredietcrisis, met veel gewone mensen als slachtoffer. Bos wil daarom Europese afspraken maken over het beloningsbeleid. Hij wil het niet overlaten aan het onderhandelingsspel tussen werkgever en werknemer. ”Daarvoor is het maatschappelijk belang te groot.”

Bos pleitte ook voor minder vrijblijvende EU-afspraken bij het toezicht in de financiële sector. Hij wil voorkomen dat EU-landen met elkaar gaan concurreren met de meest soepele regels om zo maar zo veel mogelijk financiële instellingen het land binnen te halen. Want ook dat was volgens hem een van de oorzaken voor de financiële crisis.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    johan

    ""90 miljard beter besteed worden aan het moderne Europa: aan onderwijs, innovatie, aan duurzame energie en aan een schoner klimaat.""". Dus de landen moeten hun eigen agrarische sektor maar steunen maar blijven evenveel afdragen aan de EU voor Bos zijn stokpaardjes. De EU komt dan in de landen het onderwijs financieren, bio-diesel subsidieren ?? Laat me toch niet lachen. De EU heeft juist in die sektoren weinig te vertellen en doen de landen zelf wat ze nodig achten. De verantwoordelijkheid voor de EU is om het basisvoedsel pakket op eigen continent te produceren, en de producenten daar voor redelijk te belonen. We kunnen niet onze voedsel productie over laten aan Zuid-amerikaans e grootgrondbezitters die hun arbeiders een dubbeltje per uur betalen. Of Noord-amerika toestaan in de enige sector die oo daar volop gesubsidieerd wordt ons graan en mais te verbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.