Home

Achtergrond 268 x bekeken

'Bollen gaan mee in dip sierteelt'

De slechte situatie in de bloembollensector is vergelijkbaar met die in de sierteelt.

Dat zegt Henk Westerhof, voorzitter van Anthos, Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten. De komende oogst is zeer bepalend voor de mogelijkheden om iets te verdienen. FloraHolland voorziet dit jaar een omzetdaling van 10 procent. De omzet van snijbloemen daalde in eerste drie maanden van dit jaar met 16 procent.

"In het najaar van 2008 zagen we een exportdaling van 5 tot 10 procent", legt Westerhof uit. "De tendens is vergelijkbaar met die in de bloemenhandel. In veel landen realiseerden we een min." Westerhof vindt het lastig om aan te geven hoe de bloembollenhandel moet toewerken naar herstel. "De detailhandel reageert zeer terughoudend op het onvoorspelbare koopgedrag van de consument. Dat geeft een onzeker beeld voor het najaar. Verkopen in tuincentra verlopen echter goed. De consument heeft dus wel belang bij onze producten."
Die onzekerheid zorgt voor prijsdruk. Broeiers kunnen minder betalen voor bollen. "Velen vallen af door hoge kosten en tegenvallende afzet." Dat werkt door in de bollenteelt. Overproductie ligt op de loer.

Westerhof: "Momenteel wordt er hard gewerkt aan internationale afzet. De valutaproblematiek met landen als Amerika, Engeland en Japan staat hierbij in de weg. Mogelijkheden voor nieuwe markten zie ik niet." Er is vorig seizoen 20 tot 30 procent te veel lelies geproduceerd. "Ik hoop en verwacht dat het areaal krimpt. In de tulpen vraag ik me dat af."

Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), geeft aan dat de bollensector niet staat te juichen. "Er is meer aanbod dan de markt kan afnemen. Dat komt ook door groeiende productie in het buitenland, zoals de lelies in Zuid-Amerika." De cijfers zijn nog niet bekend, maar Langeslag verwacht een krimp in de leliebollenteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.