Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Boer met meewerkende partner heeft groter bedrijf

Boeren met een meewerkende levenspartner hebben grotere landbouwbedrijven dan alleenstaande boeren of boeren met een niet-meewerkende partner.

Van de 67.000 boeren in Nederland heeft 62 procent een partner die ook op de boerderij werkt. Ongeveer 27 procent heeft geen partner. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde bedrijfsgrootte van een landbouwbedrijf in 2008 was 85 Nederlandse grootte-eenheden (nge). Boeren met een meewerkende partner hebben een bedrijf dat 15 procent groter is dan gemiddeld. Daarentegen is een bedrijf van boeren met een niet-meewerkende partner 28 procent kleiner dan gemiddeld. Boeren zonder partner runnen een bedrijf dat gemiddeld 22 procent kleiner is. Het verschil in bedrijfsgrootte is dus het grootst tussen boeren met een partner die meewerkt en boeren met een niet-meewerkende partner.

Bij jonge boeren tot 30 jaar is de situatie wat anders. Bedrijven van jonge boeren met een niet-meewerkende levenspartner zijn bijna de helft groter dan een doorsnee bedrijf met een jonge boer. De bedrijfshoofden van 25 tot 30 jaar met een niet-meewerkende partner werken met meer medewerkers van buiten de familie. Hiermee kunnen ze het werk op het grote boerenbedrijf toch gedaan krijgen.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    kwartje

    dit is koeien met varkens vergelijken meewerkende partners . Hoeveel uren per week ? of met z'n tweeen dag en nacht

Of registreer je om te kunnen reageren.