Home

Achtergrond 182 x bekeken

Biowasmachine gaat Utrechtse grond schoonspoelen

De bodem onder het centrum van Utrecht is op veel plaatsen verontreinigd.

Een speciale 'biowasmachine' moet het grondwater in beweging gaan zetten en zo de bodem saneren. Deze duurzame oplossing wordt op korte termijn ontwikkeld, zo sprak minister Cramer van Milieu vandaag af met de betrokken Utrechtse partijen.

De Utrechtse Biowasmachine, zoals het proefproject is genoemd, combineert een warmte-koude opslag met grondwatersanering op grote schaal. Het gebied bestrijkt bijna het hele centrum van de stad.

De biowasmachine zorgt voor een versnelling van de beweging van het grondwater, waardoor de biologische afbraak van de verontreiniging sneller verloopt dan normaal. Ook voegt de wasmachine gericht extra biologische stoffen aan de grond toe.

De grond onder Utrecht is vervuild door onder andere de wasserijen en stomerijen die vroeger veel in het centrum van de stad waren gevestigd. De Utrechtse Biowasmachine maakt deel uit van een project om het nieuwe Stationsgebied duurzaam te ontwikkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.