Home

Achtergrond 262 x bekeken 1 reactie

Belegerde boer blijft zitten in Zimbabwe

Het bedrijf van de Zimbabwaanse fruitteler Ben Freeth wordt sinds februari belegerd door onwettige indringers, die het gezin terroriseren en hem het boeren onmogelijk maken.

"Eergisternacht drongen er vijftien man ons huis binnen. Ze dreigden mijn vrouw te verkrachten en mijn kinderen op te eten.'' Zijn drie kinderen (4, 7 en 9) slapen nu tijdelijk bij opa en oma. Freeth (39) en zijn vrouw Laura (38) blijven zitten. Ook als morele steun voor de 150 man personeel en hun gezinnen, die eveneens worden geïntimideerd. "Want feitelijk kan ik niets doen. Als ik één schot los, zit ik direct in de gevangenis.''

Freeth heeft een bedrijf van 1.200 hectare in Chegutu, ten zuidwesten van Harare. Het is oogsttijd, maar de mango's, sinaasappelen en citroenen kwijnen weg aan de bomen en verrotten in de schuur. Of ze worden geroofd door de handlangers van Zanu-PF-partijbons Nathan Shamuyarira, die zijn bedrijf hebben bezet. "In februari en maart lieten ze ons nog werken, maar sinds begin april niet meer'', vertelt Freeth.

Zijn exportcontracten kan hij nu niet nakomen. "Het is puur crimineel, in een land dat zo dringend buitenlandse valuta nodig heeft.'' Vier op de vijf Zimbabwanen is afhankelijk van voedselhulp. Zimbabwe geldt als het meest van voedselhulp afhankelijke land ter wereld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    seefhoek

    There are still thousands of former Rhodies out in the world who would be willing to jump back in the country and restore the greatness of the 70's, although w're getting old and all our governments are supporting that murderer. who is paying for the bullet to stop him ?

Of registreer je om te kunnen reageren.