Home

Achtergrond 368 x bekeken

Agro & Co: leningen voor starters

Agro & Co Brabant stelt kredieten van 10.000 tot 50.000 euro beschikbaar aan startende ondernemers.

Het hoeven niet perse Brabanders te zijn, maar de innovatie moet wel op enige wijze de provincie ten goede komen, aldus de ontwikkelmaatschappij. De lening is bedoeld om producten die nog ver van marktintroductie verwijderd zijn uit te werken en te toetsen aan de markt, nog voor een bedrijf wordt gestart. "Veel innovaties stranden onnodig in de beginfase", aldus investeringsmanager Henri Schellen.

Voor het maken van een marktanalyse, het opstellen van een zakelijk plan en het uitvoeren van proefprojecten hebben innovators geld nodig dat moeilijk verkrijgbaar is. "Zekerheden en een track-record ontbreekt, waardoor banken niet genegen zijn kapitaal te verschaffen."

De leningen krijgen een looptijd van 3 jaar, waarbij in het derde jaar met de aflossing begonnen dient te worden. Per bedrijf wordt gekeken naar het risicoprofiel, en daarom kent de lening geen vaste rente. Schellen kijkt naar de ondernemer zelf en het plan, en overlegt met de participanten van Agro & Co Brabant.

Het geld komt uit een kapitaalfonds, dat 20 miljoen euro bedraagt. Het geld is afkomstig van de provincie Noord Brabant, de Brabantse Rabobanken en ZLTO. Het eerste jaar wordt voor de nieuwe regeling 2 ton "zaaigeld" vrijgemaakt.

Bedrijven mogen meermalen ondersteuning aanvragen, maar de totale kredietfaciliteit mag per initiatief nooit meer dan 100.000 euro bedragen. Het meeste geld uit het kapitaalfonds wordt in ruil voor aandelen geïnvesteerd in bedrijven die dicht bij marktintroductie zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.