Home

Achtergrond 166 x bekeken

Advocaat: Suu Kyi op 18 mei voor rechter

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi in Myanmar (Birma) staat maandag 18 mei terecht. Zij zou de voorwaarden voor haar huisarrest hebben geschonden, omdat een Amerikaan heimelijk in haar huis heeft verbleven.

Dat heeft haar advocaat laten weten. Volgens de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van de oppositieleidster, moeten ook haar twee dienstmeiden zich voor de rechter verantwoorden. Ooggetuigen meldden dat agenten Suu Kyi donderdag ophaalden uit haar huis in Yangon en in een auto overbrachten naar de beruchte Insein-gevangenis in de belangrijkste stad van het land. De politie had de weg naar het huis van de oppositieleidster, die al jaren onder huisarrest staat, voor het publiek afgezet.

In de Insein-gevangenis worden alle zaken tegen dissidenten in het autoritair geregeerde Myanmar afgewikkeld. De autoriteiten hebben de 63-jarige Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, verboden om zonder overleg met de regering mensen in haar huis te ontvangen.

De Amerikaan John William Yeattaw zwom vorige week een meer over naar het huis van Suu Kyi en heeft er vervolgens twee dagen gebivakkeerd. Waarom hij daar was is niet duidelijk. De politie pakte hem bij zijn vertrek op.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington meldde dat Amerikaanse diplomaten hun landgenoot, die het geïsoleerde Myanmar op een toeristenvisum was binnengekomen, inmiddels in de gevangenis hebben kunnen bezoeken. De advocaat van Suu Kyi zei donderdag dat de autoriteiten de Amerikaan beschuldigen van schending van de immigratieregels en van de veiligheidswetgeving.

Het leger in Myanmar houdt het land al sinds 1962 in een ijzeren greep. De overwinning van de NLD tijdens verkiezingen in 1990 werd terzijde geschoven. Suu Kyi heeft sindsdien de meeste tijd onder huisarrest gestaan. Afgelopen week meldde haar partij dat ze gezondheidsproblemen heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.