Home

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

'Aardappelexport krijgt klappen van economische crisis'

De economische crisis heeft de komende jaren veel impact op de aardappelsector.

Dat zei Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), vanmiddag op de jaarlijkse ledenvergadering in Ermelo. Vooral de export van aardappelen en aardappelproducten leidt volgens hem zeker onder de kredietcrisis. "Dalende valuta, vooral in Oost-Europa, maken ons product duurder en dus minder aantrekkelijk", weet Van Arendonk.

Het intrekken van kredietlimieten is een zware handicap voor de handel. "We hebben op hoog niveau over dit onderwerp gesproken bij VNO-NCW." Uiteindelijk heeft het niets opgeleverd.

Voordelen

Naast nadelen, ziet Van Arendonk ook voordelen van de kredietcrisis. "De filedruk moet afnemen en de olieprijs is gunstiger dan een jaar geleden. Een kleiner goederenaanbod geeft prijsdruk op een gelijkblijvende transportcapaciteit."

De NAO-voorzitter verwacht echter niet dat consumenten gaan bezuinigen op de aankoop van verse aardappelen. "Het is een zeer voedzaam en gezond product met een lage prijs", legt hij uit. “Dit kan er zelfs toe leiden dat de aardappelconsumptie toeneemt." Imagoverbetering, zoals het Jaar van de Aardappel in 2008, kan bijdragen aan toename van de consumptie. "Uit onderzoek blijkt dat de consumptie in Nederland in elk geval nauwelijks is afgenomen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Zou die van Arendonk posities op de termijnmarkt hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.