Home

Achtergrond 355 x bekeken 8 reacties

Aantal jonge agrariërs neemt snel af

Het aantal boeren en tuinders onder de 30 jaar is de laatste tien jaar verder gedaald.

Telde Nederland in 1997 nog een kleine 1.700 jonge agrariërs, in 2007 waren dat er nog 669. Dat blijkt uit regionale overzichten van het ministerie van LNV. Vooral het aantal boeren en tuinders tussen de 25 en 29 jaar nam met zo’n tweederde fors af. Het ministerie verklaart dit uit het ouder worden van de bedrijfshoofden in die leeftijdsklasse. Daarnaast zou de leeftijd van bedrijfsopvolgers toenemen, omdat ze langer in een maatschap met de ouders samenwerken.

De 669 boeren en tuinders onder de 30 jaar maken nog geen 1 procent uit van de totale boerenstand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland 72.755 agrarische bedrijfshoofden in 2007. Bijna 40 procent is tussen de 50 en 65 jaar. Het aantal bedrijfshoofden tussen de 40 en 50 jaar nam het minst hard af.

Wilco de Jong, voorzitter van de vereniging van jonge boeren NAJK, is niet verbaasd over de cijfers. "Het gaat hier om bedrijfshoofden. Gelukkig is het beter gesteld met het aantal jongeren in een maatschap." Onder de huidige omstandigheden is het vaak nodig dat jongeren langer in een maatschap blijven om vermogen op te bouwen, aldus De Jong. Toch zou de overheid wel iets kunnen doen om de scheve verhoudingen te verbeteren. "Brussel staat toe beginnende boeren met maximaal 70.000 euro te steunen. In Nederland is dat maar 20.000 euro."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Logisch

 • no-profile-image

  jonge fanatieke

  Tjonge tjonge wat en negatievelingen hier. Vooral die "boerin" uit friesland. Door zulke chagerijnen zal ik het bedrijf bijna niet willen overnemen. Met zulke "collegas" kan het ook nooit leuk worden. Ik ben geen enigst kind en ga ik een behoorlijke lening aan, maar ben vast beraden om er iets moois van te maken, ondanks dat ik niet rijk zal worden. Boeren is nu eenmaal het mooiste vak van de wereld met de vele vrijheden/keuzes die er zijn. natuurlijk zijn er ook nadelen maar die wegen helemaal niet tegen de vele voordelen op. Ik ga ervoor......

 • no-profile-image

  Boerin

  Goede zaak, er moet niet een meer boer willen worden. Wij zijn de slaven van de maatschappij, iedereen profiteert van ons. Wanneer het leven op het platteland niet zo mooi was en er elders werk genoeg was, zouden heelveel vandaag nog stoppen.

 • no-profile-image

  Student

  Ik ga er alles aan doen om Boerin te worden(en te blijven), deze slechte tijden zullen ook wel weer overgaan.

 • no-profile-image

  DC

  Gek zijn ze die jonge boeren om er nog aan te beginnen .

 • no-profile-image

  dees

  Maar dat gebeurt over heel de wereld.
  En welke hobbyist gaat er dan nog voor de voedselproduktie zorgen? Geen knappe kop die daar over nadenkt

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  arme jongen om nog boer in Nederland te willen worden. Gebruik je capaciteiten en verdwijn uit Nederland

 • no-profile-image

  gert

  welke jonge boer kan nu de financiering nog rond krijgen bij de bank om het bedrijf over te nemen? moet dan wel enigst kind zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.