Home

Achtergrond 380 x bekeken

Aandeel VS in wereldhandel tarwe daalt

Het aandeel van de Verenigde Staten in de wereldhandel in tarwe neemt verder af.

In het lopende seizoen 2008/2009 verzorgen de VS nog 21,2 procent van de wereldhandel. Volgend seizoen zakt dat onder de 20 procent, het kleinste aandeel dat ooit is gemeten.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de eerste voorspelling gemaakt over het nieuwe graanseizoen 2009/2010. De USDA verwacht dat de wereld dan 657,6 miljoen ton tarwe produceert. Daarvan wordt naar schatting 123,7 miljoen ton geëxporteerd. Het ministerie verwacht dat de VS 24,5 miljoen ton verkoopt aan buitenlandse afnemers. Dat is 19,8 procent van de wereldhandel. Dat is het laagste niveau sinds 1960, toen de USDA begon met het bijhouden van deze gegevens. Op het hoogtepunt in 1974 verzorgde de VS 50 procent van de wereldhandel in tarwe. Ondanks het gedaalde aandeel blijven de VS ook volgend seizoen de grootste exporteur van tarwe ter wereld.

Aandeel EU

Ook het aandeel van de EU in de wereldhandel in tarwe daalt. De EU heeft dit seizoen 2008/2009 een recordhoeveelheid tarwe geproduceerd. Daarom zal de EU dit seizoen zo’n 22 miljoen ton tarwe exporteren. Dat is een aandeel van 17,0 procent in de wereldhandel, die volgens de USDA dit seizoen uitkomt op 129,8 miljoen ton. Volgend seizoen daalt de EU-export naar 18 miljoen ton tarwe. Dan verzorgen de 27 lidstaten 14,6 procent van de wereldhandel in tarwe.

De VS verliezen niet alleen aandeel in de wereldhandel, maar ook in de productie van tarwe. De USDA verwacht dat de Amerikaanse akkerbouwers volgend seizoen 55,1 miljoen ton tarwe produceren. Dat is 8,4 procent van de totale wereldproductie. Het is het laagste aandeel sinds 2004. Dit seizoen komt het aandeel van de VS uit op 10 procent.

In veel andere landen is de tarweproductie juist gestegen. Oekraine oogstte in 2006/2007 totaal 14 miljoen ton tarwe. De USDA verwacht dat dat stijgt met 35 procent naar 19 miljoen ton volgend seizoen. De tarweproductie in Rusland stijgt van 49 miljoen ton in 2006/2007 naar 58 miljoen ton volgend seizoen. Ook in Kazachstan, India, China en Noord-Afrika is de tarweproductie de laatste jaren opgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.