Home

Achtergrond 205 x bekeken

Wisselkoersen blijven nagenoeg gelijk

De meeste belangrijke wisselkoersen bleven deze week na twee weken van een zwakker wordende euro, constant.

Tot woensdag won de dollar op weekbasis ten opzichte van de euro wél 1,7 procent in waarde. Een euro werd zo 1,294 dollar waard.
De koers van de euro werd donderdag geholpen door de sterke cijfers van Credit Suisse, één van de grootste banken in Europa, die terugkeerde naar winstgevendheid. De Duitse ZEW-index, die het consumentenvertrouwen in sleutelland Duitsland meet, is bovendien tot het hoogste niveau in twee jaar tijd gestegen.

Buiten de eurozone bleek dat de Britse supermarktketen Tesco vorig jaar niet alleen een recordjaar kende qua omzet, maar ook 2,9 miljard pond winst had gemaakt, waardoor de euro-pond koers redelijk in balans bleef.

Economische data doen nog altijd het ergste vrezen en kunnen zomaar leiden tot een daling van de euro. Het hangt af van waar de economie het snelst herstelt. De waarde van industriële orders in de eurolanden daalde in februari met 34,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Woensdag schatte het Internationaal Monetair Fonds dat de economie in de eurozone dit jaar 4,5 procent daalt. Dat is sterker dan de Britse economie, die naar verwachting met 3,5 procent daalt. De Engelsen staan er sowieso slecht voor, hetgeen kan leiden tot meer druk op het Britse pond.

Rabobanks financieel directeur Bert Bruggink stelde nog eens voor Nederland geen serieus herstel te verwachten voor de tweede helft van 2010. Hij benadrukte in een toespraak op het NCR-Rabobank-congres dat met name Amerikaans herstel Europa uit het slop moet trekken. De Europese Centrale Bank heeft, anders dan de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan, nog wel ruimte om de rente te verlagen, stelt het IMF.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.