Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Werkloosheid VS zet druk op grondstoffenmarkt

De aandelen van vleesconcerns Smithfield Foods en Tyson Foods wonnen deze week respectievelijk 10,1 en 7,5 procent aan waarde.

De concerns profiteerden van tegenvallende werkloosheidscijfers in de VS. Een vertraging van economisch herstel betekent een mindere vraag naar mais en soja, en dus lagere voerkosten. Op jaarbasis verloor Smithfield Foods overigens nog altijd 24 procent.

De vleessector is echter nog zeker niet uit de zorgen, wat wel blijkt uit de beslissing van Tyson Foods om honderden werknemers te ontslaan in Oklahoma. De meeste analisten verwachten dat prijzen voor agrarische grondstoffen weer gaan stijgen. Het economische tij lijkt in de VS voorzichtig te keren, waardoor de vraag weer toeneemt.

Voor Archer Daniels Midland (ADM) en Bunge, die beide grondstoffen winnen, distribueren en verwerken, is dit geen goed nieuws. Ze hebben grondstoffen in voorraad die ze mogelijk moeten afzetten voor een lagere dan de inkoopprijs. ADM is op weekbasis met een verlies van bijna 10 procent de grootste verliezer van de Agd-index.

Dinsdag gleed het aandeel 10,6 procent onderuit, nadat Citigroup haar advies aan klanten verlaagde van vasthouden naar verkopen. De Amerikaanse bank ziet een sterke achteruitgang van de divisies die landbouwdiensten leveren en oliezaad verwerken.

Het was een goede week voor machinebouwers Agco, Case New Holland (CNH) en John Deere. Enerzijds staat de verkoop van landbouwmachines enigzins onder druk, anderzijds is men hoopvol over de beweging op de onroerend goed markt in de VS. De loop van het aandeel CNH is deels afhankelijk van moederbedrijf Fiat. Middels een regeling kan CNH een oude schuld aan het Italiaanse concern terugbetalen. Analisten vrezen echter dat CNH voor de afbetaling nieuwe, duurdere, kredieten moet aantrekken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Drent

    De American dream is wel wat afgetakeld. Groot groter grootste, grote winsten of grote verliezen.
    Ik wil niet graag in de schoenen van Nederlandse emigranten in de VS staan.
    Om die emigratieavonden werd er nog zo mooi gesproken over stijging van de vraag enzo, maar de werkelijkheid is helaas een drama voor vele geemigreerden. Vraag me af wat Venbakel nu gaat vertellen als verkooppraatje, of moeten we maar gewoon in Nederland de spotmarkt op met onze melk, voor een spotprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.