Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Week 14: kuikenmarkt meer in balans

De situatie op de markt van kuikenvlees wordt volgens de meeste slachterijen en handelaren als positief beoordeeld. Er zijn uiteraard wel enkele minder positieve punten, maar daarover later meer. De vraag naar verse kuikendelen ligt op dit moment op een heel behoorlijk peil en de lichte dip van de afgelopen week lijkt weer tot het verleden te behoren.

Vorige week lag het aanbod van zware kuikens nog op een behoorlijk hoog niveau, terwijl de retailers toen juist lichte kappen vroegen. Het is zoals een informant meldde, ook niet de bedoeling dat wanneer de markt om appels vraagt er juist peren worden aangeboden, want dan hebben wij een probleem.

Op dit moment oogt de markt wat dat betreft wat meer in balans, want er zouden deze week meer lichtere vleeskuikens geslacht worden dan in de afgelopen periode, en dat zorgt voor betere afzetperspectieven.

De prijzen van verse kuikendelen liggen op een behoorlijk peil. Ook voor grillkuikens realiseren aanbieders heel acceptabele prijzen. Het lijkt nog wat vroeg in het seizoen, maar als de weersvoorspellingen uitkomen, kan de consument de barbecue uit het vet halen en dat is voor de consumptie van vlees in het algemeen, maar zeker voor pluimveevlees in het bijzonder een positieve ontwikkeling.

De afzet van kuikenbouten loopt goed door, maar er zit hier duidelijk een plafond in de prijzen, want de valutaproblemen in enkele Oost Europese landen, zoals Hongarije, Polen en Roemenië zijn er de oorzaak van dat afnemers direct afhaken als de prijs een bepaald niveau te boven dreigt te gaan. De consumenten in die landen zoeken in dat geval alternatieven en laten kip dan links liggen.

Op dit moment wordt er vanwege de huidige afzetperspectieven ook niet bijster veel product ingevroren, uiteraard echter wel met uitzondering van de wat minder courante kuikendelen.

Zoals hiervoor aangegeven, oogt het marktbeeld deze week voor het merendeel dan wel behoorlijk positief. Indien de afzet van kipfilet voor wat betreft de prijzen maar enigszins zou aanhaken bij de afzet van de diverse botproducten, zou de markt echt helemaal gezond ogen. Vooral de export van kipfilet naar het Verenigd Koninkrijk blijft problematisch, waarvan de koers van het Engelse pond de belangrijkste boosdoener blijft.

Niet dat de positieve ontwikkeling bij de afzet van botproducten nu volledig wordt weggepoetst door de beroerde filetsituatie, maar als deze filet maar enigszins voor een meer acceptabele prijs zou worden afgezet, dan zou ook de kuikenmester kunnen profiteren van het huidige marktbeeld. Dit temeer omdat het voer nog behoorlijk aan de prijs is en ook de eendagskuikens weer wat duurder zijn geworden.

Hoewel er deze week dus wat minder zware kuikens geslacht worden merkten ingewijden overigens op, dat er de komende weken mogelijk weer wat meer aanbod van kuikens valt te verwachten, omdat de kuikens onder invloed van het gunstige weer, wat sneller zouden groeien. Wellicht is dat er de oorzaak van dat de prijzen van de “vrije” kuikens met enkele centen naar beneden zijn bijgesteld.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    R.G.

    Dat is straf, je moet maar durven. Lees ik: “Hoewel er deze week dus wat minder zware kuikens geslacht worden maar er de komende weken mogelijk weer wat meer aanbod van kuikens valt te verwachten, omdat deze onder invloed van het gunstige weer wat sneller zoude groeien is dit wellicht de oorzaak van dat de prijzen van de “vrije” kuikens met enkele centen naar beneden zijn bijgesteld.”
    Dat is nog eens een geldige reden om prijzen naar beneden bij te stellen! Daar wordt onze markt mee bepaald: als wellicht misschien je weet maar nooit het kan zus en zo misschien wel vriezen en dooien misschien wel tegelijk. Wat een prijszetters.

Of registreer je om te kunnen reageren.