Home

Achtergrond 194 x bekeken

Vis en tomaat gaan goed samen

Vis en tomaat zijn niet alleen een goede combinatie op het etensbord, ook teelt en kweek gaan goed samen.

Dit blijkt uit een onderzoek op initiatief van Meiny Prins, die onlangs werd uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. In een kas in Bleiswijk werd de teelt van tomaten gekoppeld aan de kweek van tilapia. Dat leidde tot financiële voordelen en milieuvoordelen. Vissen stoten het broeikasgas CO2 uit en dat werd direct opgenomen door het gewas voor de groei. Financieel voordeel wordt onder meer behaald door beter watermanagement.

Een tomatenteler maakt gebruik van regenwater en dus niet van duur bronwater of leidingwater. Er hoeft geen rioolheffing betaald te worden voor het afvalwater van de vissen. De tomaten hebben door de tilapia minder meststoffen nodig, omdat het gewas mineralen onttrekt aan het water van de vissen. Bovendien is energie in een kas veelal goedkoper dan elders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.