Home

Achtergrond 274 x bekeken 1 reactie

Verburg ziet toekomst voor groene economie

Een kwart tot 30 procent van onze energie kan binnen twintig jaar komen van (energie-)gewas.

Bovendien kan in 2030 de uitstoot van het broeikasgas CO2 een derde minder zijn door slim gebruik te maken van plantaardig materiaal.
Dat staat in het vandaag gepubliceerde rapport Bio-based economy in Nederland. Minister Gerda Verburg (Landbouw) is er enthousiast over. Zij wil de Sociaal-Economische Raad vragen een advies over het op gang brengen van de groene economie.

Plantaardig materiaal, ofwel biomassa, kan niet alleen een belangrijke rol spelen in het opwekken van elektriciteit of als brandstof voor auto's. Het kan op de lange duur ook 30 procent van de grondstoffen in de chemische industrie vervangen en de helft van ons aardgas als 'groen' gas.

Het Platform Groene Grondstoffen vindt dat biomassa te lang in het verdomhoekje is geplaatst, omdat ten onrechte een beeld is geschetst dat energiegewas ten koste gaat van andere oogsten en daarmee de voedselcrisis veroorzaakte. Volgens het platform is energiegewas hooguit te zien als een van de oorzaken. Uitgangspunt van het rapport is dat het bij biomassa moet gaan om gewas dat geen maatschappelijke schade aanricht of schade aan het milieu veroorzaakt, bijvoorbeeld door het kappen van oerbos.

De meeste biomassa zal uit het buitenland moeten komen of zal in de toekomst in of op water groeien. Toch ziet het platform extra kansen voor de Nederlandse boeren. Als alles meezit, zou door het volop gebruikmaken van biomassa het aantal agrariërs niet verder afnemen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    roel

    Ze kan het wel op haar buik schrijven met de nieuwe uitspraak over Natura 2000

Of registreer je om te kunnen reageren.