Home

Achtergrond 293 x bekeken 1 reactie

Verburg: 190 miljoen voor moderniseren landbouw

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft vandaag in Warmond een pakket van maatregelen van 190 miljoen euro aangekondigd om de landbouw in ons land te vernieuwen. Zij zet daarmee een eerste stap bij het invullen van het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie.

Elke lidstaat kreeg vorig jaar de mogelijkheid Europees geld in te zetten voor nieuwe en duurzame productiemethoden. Die moeten de sector internationaal meer concurrerend maken, maar gepaard gaan met versterking van maatschappelijke waarden als dierenwelzijn, milieu en landschap.

Een van de onderdelen van het pakket is een ,,vaarregeling'' voor boeren die hun weiland alleen per boot kunnen bereiken. Ook in waterrijke gebieden moeten er mogelijkheden zijn voor de ,,koe in de wei'', aldus de minister. Zij demonstreerde dat zaterdag in Warmond door zelf koeien over te varen.

In de periode tot 2013 gaat er ook geld naar diervriendelijke stallen en een betere registratie van geiten, hetgeen onder meer van belang is bij het bestrijden van dierziekten. Zo'n 30 miljoen euro gaat naar het beheren van ,,akkerranden'', waardoor er meer variatie komt in het landschap op het platteland. Dat is ook goed voor de biodiversiteit, de rijkdom aan soorten van planten en dieren. Op deze manier wordt Europese landbouwsteun gegeven aan boeren die niet in de prijs van hun producten doorwerkt. Dat geld moet dan wel gaan naar maatregelen die landbouw en milieu ten goede komen.

Daardoor komt ook geld (20 miljoen euro) beschikbaar voor het opvangen van water, het aanleggen van rietvelden en beperking van de bemesting. Ook wordt onderzoek voor vernieuwing van de productie gestimuleerd, zeker als de innovaties bijdragen aan beter waterbeheer, biodiversiteit en productie van energie. Daarvoor trekt Verburg 35 miljoen euro uit.

Zie ook:
Premies in 2012 ontkoppeld

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    goede boer

    Effe rekenen. € 190 miljoen voor de pakweg 70.000 boeren in Nederland. Dat betekent dan een € 2700 per boer om te moderniseren. Volgens mij valt met dat bedrag weinig te moderniseren in landbouwend Nederland. Dan heb je eerder het tienvoudige nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.