Home

Achtergrond 254 x bekeken

Veerboot Vlieland wordt varend lab

De veerboot MS Vlieland van rederij Doeksen, die naar Vlieland op en neer vaart, is vanaf half mei tevens een varend laboratorium voor de Wageningen Universiteit.

Zeeinstituut Imares plaatst in de machinekamer een kastje, dat voortdurend monsters van plankton in de Waddenzee neemt. De samenstelling van plankton in de Waddenzee is maar bij benadering bekend. Dat is volgens onderzoekers jammer, omdat plankton veel zegt over klimaatverandering. Het zeewater wordt door opwarming warmer en zuurder en daardoor verandert de samenstelling van plankton. Plankton toont dus ook de toestand van de zee aan.

Imares laat een planktonrecorder maken in Engeland. Die neemt via een leiding steeds slokjes zeewater. Het plankton in het water hecht zich aan een filmrol van gaas. De filmrollen worden in laboratoria aan de land geanalyseerd. De recorder is volgende maand klaar. Het experiment loopt in eerste instantie tot begin 2012.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.