Home

Achtergrond 460 x bekeken

Veel septoria in wintertarwe

Alle 57 percelen wintertarwe die Bayer CropScience controleert op tarweziekten zijn besmet met septoria.

Vrijwel alle percelen hebben een zware aantasting, waarbij gemiddeld 95 procent van de planten is aangetast. Doordat er veel blad is bijgegroeid is het aangetaste bladoppervlakte gedaald van 4,5 procent bij de vorige monitoring van 14 april naar 3,8 procent bij de monitoring van deze week.

Bayer CropScience heeft deze week de laatste monitoring van wintertarwe uitgevoerd van dit voorjaar. Er vallen 57 percelen onder de monitoring. Technisch adviseur Harm Groeneweg raadt telers aan septoria te bestrijden. "De septoriadruk is duidelijk hoger dan in de afgelopen jaren. Door de regen van de laatste dagen neemt de septoriadruk toe. Om opbrengstverlies te voorkomen moet septoria nu krachtig worden bestreden. Er is nog geen sprake van een zwaar ziek gewas. De schimmel zit nog onderin het gewas. Maar door de regen kan de infectie de hele plant aantasten."

Bayer CropScience heeft op vijf percelen meeldauw gevonden, waarvan vier met een zware aantasting. Groeneweg: "De meeldauw vinden we vooral in het veel geteelde ras Tataros."

Er zijn voor het eerst aantastingen door gele roest, stelt Groeneweg. "In het zuidwesten betreft het een behoorlijk grote haard."

Volgens Groeneweg heeft de wintertarwe zich de afgelopen twee weken sterk ontwikkeld. "Vrijwel alle percelen staan in het eerste of tweede knoopstadium. In enkele rassen is een geelverkleuring te zien. Deze gewasreactie is rasgebonden en valt niet te verklaren uit teeltmaatregelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.