Home

Achtergrond 207 x bekeken 5 reacties

'Varkenshouderij in verdrukking door melkveehouderij'

In de komende tien jaar komt de varkenshouderij in de verdrukking door de groei van de melkveehouderij.

Dat schetst LEI-WUR in de toekomstscenario's voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw tot 2020. Die werden vanochtend in Den Haag gepubliceerd. Het LEI gaat uit van een blijvende derogatie voor rundermest en beëindiging van de melkquotering. Volgens dat scenario zou de melkveeproductie met 16 procent stijgen en de melkveestapel met 2 procent.

Doordat er meer rundermest moet worden afgezet stijgen de afzetkosten van varkensmest. Het LEI denkt daarvoor de varkensstapel met 10 procent zal dalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g

  sieta en annechien moeten samen aan tafel

 • no-profile-image

  down under

  En dus ook de kosten van de af te zetten rundermest. Wat zullen ze piepen (met de lagere wereldmarktprijs van melk) en roepen dat de bedrijfstoeslag naar voren gehaald moet worden immers de meeste mest gaat in het voorjaar op het land en dus vallen de rekeningen al in mei op de deurmat.

 • no-profile-image

  adviseur

  Wie in Nederland meer melkkoeien gaat houden waagt veel! Hij weet dat de kosten stijgen en de melkprijs dit waarschijnlijk niet goed zal maken! Er zijn melkveehouders die in de goede tijd naar het buitenland vertrokken. Het zal ook wel een hele zware klus zijn, maar de voorsprong die ze nu hebben is vele generaties ver. Veel ruimte en daardoor veel lagere kostprijs! Het is onbegrijpelijk dat de sectoren niet beter samenwerken om een betere opbrengstprijs te halen en veel minder knellende regelgeving!

 • no-profile-image

  Varkens

  Zo kun je de sectoren tegen elkaar opzetten of tegen elkaar uitspelen.
  Grond blijft daarmee belangrijk en daarmee de akkerbouw.
  Totdat de dierlijke mest tot kunstmest kan worden omgezet. Dan vervalt de concurrentie in de mestafzet volledig.
  Het zal wel lang duren eer dat het zover is. Daarmee kan de ontwikkeling van de intensieve veehouderij nog langer worden gedwarsboomd. Buitenstaanders komt dat goed uit. Zij willen geen intensieve veehouderij voor de deur.

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  is er één sector waar men zo dom kan zijn om maar blijven te willen groeien?! Iedereen wil meer loon voor minder werk , maar een boer is zo dom om juist het tegenovergestelde te doen en dit is juist wat Europa wil, lage voedselprijzen, wat zitten zij er mee in dat we straks ons bed naast de koeien moeten zetten. Dat iedereen zijn wagon van de hogesnelheidstrein eens vlug afkoppelt voor de trein in de ravijn stort.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.