Home

Achtergrond 201 x bekeken 5 reacties

'Varkens bij slacht niet beter verdoofd door ander gasmengsel'

Een andere samenstelling van het gasmengsel, dat varkens voor de slacht verdoofd, zorgt niet voor minder lijden of ongemak bij de dieren.

Dat blijkt volgens het ministerie van LNV uit onderzoek dat de Animal Sciences Group (ASG) in opdracht van het ministerie heeft uitgevoerd. Het onderzoek is vandaag naar de Kamer gestuurd.

ASG heeft het effect van verschillende gasmengsels op de verdoving van varkens onderzocht. Het toevoegen van meer zuurstof had positieve gevolgen voor de hartslag en leidde soms tot minder benauwdheid. Maar er waren ook nadelen: varkens kwamen soms te vroeg bij kennis, of de verdoving trad juist te laat op.

Ook de verdoving in twee fasen, die wordt gebruikt bij de slacht van pluimvee, biedt geen soelaas. Hierbij wordt pluimvee eerst met een lage concentratie CO2 verdoofd, om stress te voorkomen. Pas daarna volgt volledige verdoving. Varkens krijgen bij het langer inademen van lage concentraties CO2 echter grote ademhalingsmoeilijkheden.

ASG denkt wel dat de slacht welzijnsvriendelijker kan, door verbeteringen in de wachtruimte, bij het opdrijven en scheiden van de groep dieren en bij de toediening van de verdoving.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  Volgens dit onderzoek veroorzaakt CO2 bedwelming hyperventilatie, enorme stress, ernstige ademnood en verstikkingsangst. Dat andere gassen niet beter zijn, is dan een schrale troost. Het bevestigt de gedachte van Varkens in Nood dat CO2 bedwelming inhumaan is en gepaard gaat met onacceptabel lijden. Mogelijk dat CO2 bedwelming daarom in strijd is met de wet en verboden zou moeten worden.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  De eindconclusie van ASG is ook van toepassing op de wachtruimtes van het openbaar vervoer en luchthavens ziekenhuizen enz. Zo goed mogelijk omgaan met de situaties met zijn beperkingen is dagelijkse kost voor diegene die er mee temaken hebben.Mijn conclusie is dat het redelijk tot goed was en is in de slachterijen.

 • no-profile-image

  L.Bogers

  Waarom is het zo moeilijk om die dieren fatsoenlijk te verdoven?

 • no-profile-image

  Eric

  Beste L. Bogers. Het artikel bevestigt juist dat de dieren fatsoenlijk verdoofd worden en in het verleden fatsoenlijk verdoofd zij. Dit in tegenstelling wat door organisaties als Varkens in Nood wordt beweerd. Dit kunnen we nu definitief omschrijven als stemmingmakerij. Gelukkig kunnen we deze discussie met dit uitvoerige onderzoek nu sluiten en intussen blijft de sector onderzoeken hoe het bedwelmingsproces verder kan worden ontwikkeld en verbeterd.

 • no-profile-image

  boer

  Net als jou clubje Hans, het zou verboden moeten worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.