Home

Achtergrond 438 x bekeken 4 reacties

'Vang vleeskuikens naar Zweeds voorbeeld'

Vleeskuikens kunnen best met minder tegelijk op een rustigere manier worden gevangen. Maar dan zou er voor ieder kipfiletje wel een stuiver meer moeten worden betaald.

Dat stelt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vandaag. De organisatie weet zich gesteund door literatuuronderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR. In het rapport 'Kip ik heb je' komen de onderzoekers tot de slotsom dat de gekneusde vleugels die ongeveer 8 procent van de slachtkuikens nu oplopen, zijn te voorkomen door de dieren in de stallen met twee tegelijk en rechtop te vangen voordat ze in kratten op weg gaan naar de slacht. In Zweden wordt deze arbeidsintensievere en dus wat duurdere aanpak toegepast.

In Nederland worden meerdere kuikens tegelijk aan de poten worden opgetild "ondersteboven hangend of machinaal met een kuikenveegmachine''. En die machine veegt te snel en te ruw, tijd dus voor een snelheidsbegrenzer op die kuikenveegmachine, vindt Wakker Dier.

De onderzoekers wijzen erop dat een financiële prikkel ontbreekt voor pluimveehouders van wie de dieren weinig tot geen kneuzingen of botbreuken hebben. Gezien de weinig rooskleurige financiële positie van deze bedrijven, zou een hogere vergoeding weleens een prikkel kunnen betekenen de bestaande situatie te verbeteren, denken zij. Ze wijzen er op dat slachterijen kunnen uitbetalen naar kwaliteit, met een hogere prijs voor kuikens met minder kneuzingen en botbreuken. Duitsland en Spanje doen dat al.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  In zweden gaat een slachterij volgens mij het vang en transport systeem van Peer ingebruik nemen. Met 3 man 9000 kuikens per uur vangen. Volgens mij krijgen wij nu al betaald voor kwaliteit. En voor 10 cent per kilo meer kunnen wij inderdaad meer doen. Maar die 10 cent zal onderweg wel ergens blijven hangen.
  Meestal zitten we na een jaar weer tegen of onder de kostprijs te werken. Kijk maar naar de melk. Kost omgerekend in de winkel tegen de 4 euri per liter. Waar blijft de marge hangen????
  Mensen geven grof geld voor drank en snacks, maar voor de wekelijkse boodschappen blijft de knip dicht.
  Kijk maar om je heen, de terrasjes zitten vol en iedereen betaald een vermogen voor de versnaperingen.

 • no-profile-image

  Bert

  @Dirk. Hoe triest het ook is, je vergelijking gaat niet op. Mensen op een terrasje betalen voor ontspanning/genieten en niet zo zeer voor het biertje wat ze drinken. Daarom betalen ze grif een paar euro extra. Dat zie ik consumenten nog niet doen voor basisvoedsel. Als burger wil je een diervriendelijk product, maar als consument ga je toch voor het goedkopere alternatief.

 • no-profile-image

  kippenboer

  Onze onderzoekers zijn weer eens niet goed op de hoogte wat er allemaal op de Nederlandse bedrijven gebeurd. Er is ook in Nederland, gelijk aan Duitsland, wel degelijk een prikkel om kwaliteit te leveren en dus ook kuikens zonder vangbeschadigingen. En niet alleen een financiele prikkel. Je bent als pluimveehouder trots om een kwaliteitsprodukt af te leveren aan een slachterij die dan de volgende keer graag terug komt om je kuikens te laden. En dat is een betere uitgangspositie als dat van de "onderzoekers" want uit welk kamp die komen weten we ondertussen wel. Deze mensen drijven de consument helemaal naar de Braziliaanse filet; laat ze daar maar eens gaan kijken hoe de kuikens gemest worden.....

 • no-profile-image

  Rik

  Voor een stuiver per filetje, is dus 10 cent per kip wil een vleeskuikenhouder wel veel meer doen. Makkelijk praten maar de daad bij het woord voegen en in de winkel niet naar de prijs kijken is er niet bij. Er bestaat nu eenmaal zoiets als een concurrentiepositie.

Of registreer je om te kunnen reageren.