Home

Achtergrond 327 x bekeken

'Val Berlijnse Muur was doorgestoken kaart'

De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 was niet de spontane consequentie van een stomme fout tijdens een persconferentie, zoals tot nu toe gedacht, maar doorgestoken kaart, een handje geholpen door een topfunctionaris van de SED, de commustische regeringpartij van de DDR.

Dit zegt althans de journalist Riccardo Ehrmann, destijds correspondent van het Italiaanse persbureau ANSA in Oost-Berlijn, donderdag in Duitse media. Hij stelde op 9 november 1989 de beslissende vraag aan Günter Schabowski, lid van het SED-politbureau. Er zou een nieuwe uitreisregeling voor DDR-burgers komen, wilde Ehrmann weten. Ja, DDR-burgers kunnen zonder verdere voorwaarden op korte termijn toestemming krijgen voor een reis naar het Westen, zo las Schabowski voor van een briefje dat hij zelf niet leek te kennen.
Wanneer wordt die regeling van kracht, vroeg Ehrmann door. Onmiddellijk, zei Schabowski, lichtelijk geïrriteerd.

Toen die uitspraken live op de DDR-tv werden uitgezonden, was het hek van de dam. Tienduizenden Oost-Duitsers stroomden naar de Muur, de grenswachten voorkwamen een bloedbad door hun wapens niet te gebruiken. De Muur ging open.

Volgens Ehrmann kreeg hij een uur voor de beslissende persconferentie een telefoontje van een SED-topman die zei dat hij naar de reisregeling moest vragen. Het telefoontje kwam vanuit het kantoor van de hoofdredacteur van ADN, het staatspersbureau van de DDR. Ehrmann wil niet zeggen wie de SED-topfunctionaris was om zijn bron en diens familie te ontzien, aldus het gerenommeerde weekblad Die Zeit donderdag op zijn website.

Ehrmann, die destijds al twintig jaar over de DDR schreef, denkt desgevraagd niet dat je zou moeten spreken van een soort staatsgreep. Volgens hem waren er in de top van de SED genoeg mensen die vonden dat er veranderingen moesten komen in Oost-Duitsland. Sommigen in de partijtop zouden hebben gedacht dat een liberaler reisbeleid even de druk van de ketel zou halen. Zo zou de partij tijd winnen om met hervormingen het communisme te redden.

Ehrmann heeft niet alleen zijn plaats in de geschiedenisboeken: vorig jaar kreeg hij ook het Bundesverdienstkreuz am Bande, een hoge Duitse onderscheiding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.