Home

Achtergrond 173 x bekeken

Vaccinatie kan verspreiding van vogelpest afremmen

De vaccinatie van pluimvee tegen vogelpest kan leiden tot vermindering van de spreiding van het virus.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jeanet van der Goot van de Faculteit Diergeneeskunde bij het Centraal Veterinair Instituut. Het was al langer bekend dat de vaccinatie van vogels helpt om de dieren zelf tegen het virus te beschermen. Vaccinatie wordt daarom ook ingezet om pluimvee tegen ziekte te beschermen. Om een uitbraak te stoppen moet echter ook de verspreiding van het virus afgeremd worden.

Het onderzoek van Van der Goot bevestigt dit. Het blijkt dat er geen verband hoeft te zijn tussen de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid van het virus. Gevaccineerde dieren zouden het virus kunnen verspreiden zonder zelf ziek te zijn.

Overigens voorkomt vaccinatie niet in alle gevallen verspreiding. Van der Goot, die 23 april op het onderwerp promoveert, constateerde dat het effect van vaccinatie op verspreiding afhankelijk is van het soort vaccin en de tijd tussen vaccinatie en besmetting.

Ook verschilt het effect per vogelsoort. Bij kippen was een duidelijk effect zichtbaar terwijl fazanten ook na vaccinatie het virus verspreiden. De onderzoekster adviseert om bij gevaccineerde koppels altijd bloedonderzoek te doen om zeker te zijn of ze het virus bij zich dragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.